Mai proaspete pentru mai mult timp

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Te-ai săturat să descoperi în frigider fructe şi legume înnegrite şi stricate după doar câteva zile de la cumpărare? Ştim, e păcat de ele să le arunci. Ca să nu mai spunem cât de frustrant e să risipeşti banii aiurea. Trebuie să înveţi să le păstrezi corespunzător, astfel încât să le prelungeşti viaţa.

În general, legumele şi fructele proaspete se ţin la frigider, în lăzile de jos, la o temperatură nu mai mare de 8 grade Celsius. E bine să fie puse separat, în pungi perforate. Nu le spăla (umezeala le face să se strice mai repede), nu le curăţa de coajă, nu le felia. Însă nu toate fructele trebuie ţinute în frigider. Temperatura scăzută opreşte procesul de coacere. Bananele, spre exemplu, oxidează, se înnegresc şi îşi pierd valorile nutriţionale. Ele se păstrează la temperatura camerei. La fel şi alte fructe tropicale: citricele, mango, papaya, ananasul etc. Iată cum trebuie păstrate mai mult timp, proaspete:

  • Bananele nu se înnegresc dacă le înfăşori codiţa în folie alimentară.

simeon stalpnicul png
  • Căpşunele se vor păstra mai mult timp tari şi aromate dacă le pui într-un vas cu apă, în care adaugi 100 ml de oţet. 
  • Salata verde se menţine proaspătă pentru mai mult timp dacă foloseşti un şerveţel de hârtie. Pune salata într-o caserolă, acoper-o cu şerveţelul, apoi pune capacul şi ţine-o la rece, în frigider. Hârtia va absorbi umiditatea din interior.
  • Ciupercile stau proaspete timp de o săptămână dacă sunt ţinute într-o pungă de hârtie.

simeon stalpnicul png
  • Broccoli se păstrează mai mult timp dacă e tăiat în bucheţele înfăşurate apoi în folie de aluminiu şi depozitate la frigider.
  • Avocado bun este cel copt, moale. Ca să se coacă, nu-l ţine la frigider. Pune-l într-o pungă de hârtie, alături de un măr sau de o banană, şi lasă-l 2-3 zile la loc uscat.
  • Verdeţurile, ca şi florile, trebuie să stea în apă pentru a nu se ofili. Taie-le puţin din codiţe şi pune-le într-un borcan cu apă. 

simeon stalpnicul png
  • Brânza maturată e bine să o înfăşori în hârtie cerată sau într-o ţesătură naturală. 
  • Cartofii, puşi lângă ceapă, germinează. Este mai bine să-i depozitezi alături de mere.

simeon stalpnicul png
  • Ouăle se păstrează cel mai bine pe etajera de pe uşa frigiderului, deoarece aici temperatura rămâne constantă. 
  • Laptele dulce se menţine mai mult timp proaspăt dacă e ţinut în recipiente de sticlă, pe raftul de jos, unde e mai rece. 
  • Untul tinde să râncezească în contact cu aerul. După deschidere, trebuie păstrat în ambalajul original, învelit cu o pungă de plastic. 
  • Deşi mulţi susţin că şi pâinea se păstrează mai mult timp la frigider, adevărul e că temperatura scăzută previne doar mucegăirea, însă gustul i se schimbă mult mai repede. E bine să o păstrezi în pungi de hârtie sau în prosoape de pânză, la temperatura camerei. 
  • Pastele uscate se păstrează în ambalajul original până la desfacere. După aceea, pentru a nu capta umezeala, se pun în borcane mari de sticlă, închise ermetic.
  • Ceapa, usturoiul şi cartofii au nevoie de spaţii uscate şi întunecate  pentru păstrare. E bine să le ţii în pungi de hârtie sau, separat, în lăzi tapetate cu hârtie de ziar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net