Medic: Donarea de sânge scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral
Sângele înseamnă viaţă” nu e doar o zicală, e un adevăr, pentru că sângele este necesar în transfuzii şi transplanturi, în tratamentul cancerului, în hemoragii acute şi în multe intervenţii chirurgicale laborioase. Care sunt beneficiile donării de sânge, cine poate dona şi cine are contraindicaţie aflăm de la Dr. Doina Goşa, medic hematolog.
În ce proporţie reuşeşte Centrul de Transfuzie să deservească spitalele care au nevoie de sânge? Când se vorbeşte de un deficit de sânge?
Dr. Doina Goşa: Noi asigurăm spitalele cu sânge în proporţie de 60 - 70%, uneri şi mai mult, însă cu ajutorul centrelor de transfuzie din jur: Piteşti, Ploieşti, Buzău, Slobozia, Galaţi etc. De regulă, suferă bolnavii care au operaţii programate şi care se pot amâna. Problema în Bucureşti este că sunt foarte multe spitale, în jur de 60, iar centrul nostru este unul singur. Sigur, există şi situaţii în care asigurăm sângele în proporţie de 100%, cum ar fi nevoia de masă eritrocitară şi plasmă, dar pacienţilor cu Rh pozitiv. Probleme sunt cu trombocitele şi cu sângele de grup şi Rh negativ. De exemplu, tocmai avem o problemă cu AB IV negativ, care este foarte rar, şi noi avem 4 pacienţi în 4 spitale cu nevoie de sânge si trombocite de acest grup.