Menopauza se poate instala chiar înainte de 30 de ani

Ultima actualizare:

Deşi este privită cu un fel de teamă, menopauza este o etapă firească în viaţa unei femei, aşa cum a fost şi instalarea menstrei. Nefiresc este ca acest proces să aibă loc cu mult mai devreme decât ar fi normal, afecţiune care poartă denumirea de menopauză precoce. Despre această problemă prezentă la aproximativ 5% din populaţia feminină a lumii – ne oferă informaţii clare Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

În mod normal, menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani şi este caracterizată de dispariţia menstrelor şi de un declin al funcţiei ovariene. „Diagnosticul de menopauză precoce se justifică atunci când aceste fenomene au loc înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani. În unele cazuri chiar cu foarte mult timp înainte, şi mă refer aici la vârste foarte tinere, de 20 şi ceva de ani”, precizează dr. Vythoulkas.

Andreas Vythoulkas
Andreas Vythoulkas

Cauzele menopauzei precoce

Menopauza precoce are de cele mai multe ori o explicaţie, fiind vorba despre cauze clare, evidente. Tratamentele împotriva cancerului (chimioterapie, radioterapie), intervenţiile chirurgicale (ovarectomie, histerectomie) sau existenţa unor boli autoimune, tiroidiene, inflamatorii, sunt primele “vinovate”. Infecţiile virale netratate corect sau la timp, oreionul, tuberculoza sau stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare nesănătoase se înscriu şi ele printre cauzele instalării menopauzei precoce. Nu în ultimul rând, poate apărea pe un fond genetic (rude de gradul I care au avut aceeaşi problemă).

Simptomele apar brusc

Simptomele  menopauzei precoce sunt asemănătoare celor ale menopauzei fiziologice, singura diferenţă fiind aceea că în cazul menopauzei precoce ele apar brusc, nu treptat. Includ menstrele neregulate sau absenţa lor pe o perioadă mai mare de 2-3 luni, bufeuri, uscăciune vaginală, creştere în greutate, scăderea libidoului, senzaţia de ochi uscaţi, dureri musculare şi articulare, incontinenţă urinară, migrene, insomnii, pierderi de memorie, instabilitate emoţională şi chiar depresie.

Dezavantaje şi riscuri

Că menopauza precoce este o sursă de stres şi poate fi un factor declanşator de depresie e lesne de înţeles. Asta deoarece marea problemă pe care o creează este infertilitatea. Iar pentru o femeie care nu are copii şi îşi doreşte, este o mare lovitură. Însă pe lângă infertilitate, menopauza precoce face ca organismul să devină vulnerabil şi în faţa altor afecţiuni: osteoporoză, cistită, boli cardiovasculare, dar şi unele tipuri de cancere precum cel mamar, ovarian sau de colon. „Explicaţia constă în faptul că diminuarea nivelului de estrogeni duce la dezechilibre ale sistemului imunitar”, a mai precizat dr. Andreas Vythoulkas.

Menopauza poate fi făcută să se «răzgândească»

Din fericire medicii vin şi cu veşti bune în privinţa menopauzei precoce. Exceptând cazurile în care aceasta s-a instalat după intervenţii chirurgicale de extirpare a unora dintre organele reproducătoare, chiar dacă procesul s-a declanşat el poate fi „întors din drum”. Cu ajutorul terapiilor hormonale de substituţie, menstra poate reveni. Există o metodă cu ajutorul căreia este reluată şi funcţia ovariană. Tehnica se numeşte PRP şi constă în extragerea unor celule din sângele pacientei, prelucrarea şi injectarea lor în ovare, ceea ce face posibilă producerea de material genetic. ”Se poate obţine o sarcină fie pe cale naturală, fie prin fertilizare in vitro”, a subliniat dr. Vythoulkas.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net