Menopauza se poate instala chiar înainte de 30 de ani

1 februarie 2020
image

De┼či este privit─â cu un fel de team─â, menopauza este o etap─â fireasc─â ├«n via┼úa unei femei, a┼ča cum a fost ┼či instalarea menstrei. Nefiresc este ca acest proces s─â aib─â loc cu mult mai devreme dec├ót ar fi normal, afec┼úiune care poart─â denumirea de menopauz─â precoce. Despre aceast─â problem─â prezent─â la aproximativ 5% din popula┼úia feminin─â a lumii ÔÇô ne ofer─â informa┼úii clare Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

├Än mod normal, menopauza apare ├«n jurul v├órstei de 50 de ani ┼či este caracterizat─â de dispari┼úia menstrelor ┼či de un declin al func┼úiei ovariene. ÔÇ×Diagnosticul de menopauz─â precoce se justific─â atunci c├ónd aceste fenomene au loc ├«nainte de ├«mplinirea v├órstei de 40 de ani. ├Än unele cazuri chiar cu foarte mult timp ├«nainte, ┼či m─â refer aici la v├órste foarte tinere, de 20 ┼či ceva de aniÔÇŁ, precizeaz─â dr. Vythoulkas.

image
Andreas Vythoulkas

Cauzele menopauzei precoce

Menopauza precoce are de cele mai multe ori o explica┼úie, fiind vorba despre cauze clare, evidente. Tratamentele ├«mpotriva cancerului (chimioterapie, radioterapie), interven┼úiile chirurgicale (ovarectomie, histerectomie) sau existen┼úa unor boli autoimune, tiroidiene, inflamatorii, sunt primele ÔÇťvinovateÔÇŁ. Infec┼úiile virale netratate corect sau la timp, oreionul, tuberculoza sau stilul de via┼ú─â ┼či obiceiurile alimentare nes─ân─âtoase se ├«nscriu ┼či ele printre cauzele instal─ârii menopauzei precoce. Nu ├«n ultimul r├ónd, poate ap─ârea pe un fond genetic (rude de gradul I care au avut aceea┼či problem─â).

Simptomele apar brusc

image

Simptomele  menopauzei precoce sunt asem─ân─âtoare celor ale menopauzei fiziologice, singura diferen┼ú─â fiind aceea c─â ├«n cazul menopauzei precoce ele apar brusc, nu treptat. Includ menstrele neregulate sau absen┼úa lor pe o perioad─â mai mare de 2-3 luni, bufeuri, usc─âciune vaginal─â, cre┼čtere ├«n greutate, sc─âderea libidoului, senza┼úia de ochi usca┼úi, dureri musculare ┼či articulare, incontinen┼ú─â urinar─â, migrene, insomnii, pierderi de memorie, instabilitate emo┼úional─â ┼či chiar depresie.

Dezavantaje ┼či riscuri

C─â menopauza precoce este o surs─â de stres ┼či poate fi un factor declan┼čator de depresie e lesne de ├«n┼úeles. Asta deoarece marea problem─â pe care o creeaz─â este infertilitatea. Iar pentru o femeie care nu are copii ┼či ├«┼či dore┼čte, este o mare lovitur─â. ├Äns─â pe l├óng─â infertilitate, menopauza precoce face ca organismul s─â devin─â vulnerabil ┼či ├«n fa┼úa altor afec┼úiuni: osteoporoz─â, cistit─â, boli cardiovasculare, dar ┼či unele tipuri de cancere precum cel mamar, ovarian sau de colon. ÔÇ×Explica┼úia const─â ├«n faptul c─â diminuarea nivelului de estrogeni duce la dezechilibre ale sistemului imunitarÔÇŁ, a mai precizat dr. Andreas Vythoulkas.

Menopauza poate fi f─âcut─â s─â se ┬źr─âzg├óndeasc─â┬╗

image

Din fericire medicii vin ┼či cu ve┼čti bune ├«n privin┼úa menopauzei precoce. Except├ónd cazurile ├«n care aceasta s-a instalat dup─â interven┼úii chirurgicale de extirpare a unora dintre organele reproduc─âtoare, chiar dac─â procesul s-a declan┼čat el poate fi ÔÇ×├«ntors din drumÔÇŁ. Cu ajutorul terapiilor hormonale de substitu┼úie, menstra poate reveni. Exist─â o metod─â cu ajutorul c─âreia este reluat─â ┼či func┼úia ovarian─â. Tehnica se nume┼čte PRP ┼či const─â ├«n extragerea unor celule din s├óngele pacientei, prelucrarea ┼či injectarea lor ├«n ovare, ceea ce face posibil─â producerea de material genetic. ÔÇŁSe poate ob┼úine o sarcin─â fie pe cale natural─â, fie prin fertilizare in vitroÔÇŁ, a subliniat dr. Vythoulkas.

cub miron cosma png
madalina ghenea cannes6 jpg
FotoJet (2) jpg
FotoJet (4) jpg
mirabela dauer te cunosc de undeva zarug jazzy jo3 png
printul george si printesa charlotte au inceput scoala nu au titluri regale ci apelative simptice cum 2 size24 jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
18 JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul george si printesa charlotte au inceput scoala nu au titluri regale ci apelative simptice cum 2 size24 jpg
cub miron cosma png
Mircea Geoan─â: ÔÇ×75% din tot ceea ce ├«nseamn─â total de for┼úe militare ruse┼čti sunt blocate ├«n Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militarÔÇŁ jpeg
000 jpg
FotoJet (5) jpg
regina elisabeta harry meghan jpeg