Murăturile sporesc imunitatea
Orice cămară se umple toamna cu bunătăţi: dulceţuri, compoturi, dar mai ales murături. Castraveţi, gogoşari, varză sau gogonele, puse la murat, dau un plus de vitamine organismului, dar sunt bune şi ca terapie pentru anumite afecţiuni medicale.
Castraveţii: Bogaţi în fibre naturale, castraveţii muraţi stimulează digestia şi te ajută să slăbeşti, conţinând puţine calorii. Totodată, tratează şi diabetul zaharat în forme uşoare, hipertensiunea arterială şi întăresc sistemul imunitar. Experţii mai spun că cei preparaţi în saramură (nu în oţet) previn cancerul de colon.Gogoşarii: Preparaţi în oţet, aceştia au rol în asimilarea calciului, în prevenţia cancerului de col uterin, de prostată şi de pancreas. Mai mult, ei scad riscul producerii cheagurilor de sânge şi a fracturilor cauzate de osteoporoză. Şi suferinzii de reumatism îşi găsesc leacul în aceste murături.Varza: Conţine multe vitamine şi minerale, ceea ce întăreşte sistemul imunitar şi oferă vitalitate atunci când sunteţi suprasolicitaţi. Înlătură oboseala şi anemia, încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează sistemul nervos. Zeama de varză acră este recomandată pentru detoxifierea organismului, dureri reumatismale şi gută.Gogonelele: Pătlăgelele murate sunt o sursă bogată de vitamina C şi conţin bacteria care luptă cu microbii aflaţi în intestine. Dacă le consumaţi cu regularitate, vă pot feri de astmul bronşic, de dermatite sau de cancerul de colon.Sfecla roşie: Detoxifică organismul şi ajută la menţinerea echilibrului psihic. Conţine vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, acid folic şi mangan, ceea ce o face un tratament eficient pentru prevenirea bolilor de inimă şi de ficat.