Nu-i daţi bebeluşului, înainte de un an, lapte de vacă! Îi dezvoltă preferinţa pentru sare
Laptele de vacă conţine de 4 ori mai multă sare decât laptele matern. Asta susţin cercetătorii de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, care au descoperit că acei copii care au fost hrăniţi cu lapte de vacă înainte de a împlini 12 luni au dezvoltat un gust mai pronunţat pentru sare şi au avut ulterior diete mai bogate în sare.
Specialiştii au constatat că 100 ml de lapte de vacă au în compoziţie 55 mg de sare, aproximativ de patru ori mai mult decât laptele de mamă. Concentraţiile din laptele praf variază între 15 şi 30 mg la 100 ml. Un bebeluş care consumă zilnic 700 ml de lapte de vacă înghite 385 mg de sare, aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată în cazul unui copil de până la un an.
Cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, că acei copii care au fost hrăniţi cu lapte de vacă, au fost hrăniţi şi mai târziu în cursul vieţii cu alimente bogate în sare, inclusiv alimente prelucrate, precum fasolea şi spaghetele la conservă. Astfel această preferinţă pentru sare s-ar putea menţine toată viaţa dezvoltând probleme precum hipertensiune arterială sau afecţiuni ale rinichilor.