Nu trebuie să beți 8 pahare de apă pe zi! Cine a declanșat isteria


    Specialiștii spulberă mitul celor opt pahare de apă pe zifoto: Shutterstock
Specialiștii spulberă mitul celor opt pahare de apă pe zifoto: Shutterstock

De câte ori ați auzit, în lunile de vară, că trebuie să beți cel puțin opt pahare de apă pe zi? Nu-i așa că ați pierdut șirul articolelor care vă dădeau acest sfat? Mitul celor opt pahare de apă pe zi pare să fie cel mai longeviv dintre miturile legate de alimentația sănătoasă. Un profesor de pediatrie la Indiana University School of Medicine ne liniștește: ”Nu-i adevărat! Nu există dovezi științifice pentru asta!”

În fiecare vară suntem asaltați de sfaturi pentru o hidratare corectă. Specialiștii avertizează asupra pericolului mare de deshidratare, de parcă aceasta ar fi noua boală a secolului.  

Aaron E. Carroll, profesor de pediatrie la Indiana University School of Medicine, citat de nytimes.com, lămurește lucrurile. Se pare că isteria celor opt pahare de apă pe zi își are originea într-o recomandare din anul 1945 a Comisiei pentru Nutriție, care preciza că un om are nevoie de 2,5 litri de apă pe zi. Cei care au preluat recomandarea au ignorat însă propoziția care urma imediat după această precizare: ”Cea mai mare parte se află în mâncarea preparată”.

”Fructele și legumele conțin apă. Sucurile, berea, ba chiar și ceaiul și cafeaua conțin apă. Dar cafeaua deshidratează, o să-mi spuneți. Ei bine, ultimele studii demontează și acest mit. Deși recomand apa ca fiind cea mai bună băutură, sunt sigur că aceasta nu reprezintă singura dumneavoastră sursă de hidratare. Nu vă îngrijorați prea tare dacă nu vă este niciodată sete. Corpul omenesc este programat să vă transmită semnalul că trebuie să beți cu mult înainte de a vă deshidrata”, spune Aaron E. Carroll.

Contrar sfaturilor clamate periodic de ”specialiști”, se pare că nu există dovezi științifice în sprijinul afirmației că mai multă apă ne face mai sănătoși. Studiile n-au reușit să demonstreze că, dacă bem mai multă apă, avem un ten mai arătos sau scăpăm de riduri. La fel, specialiștii nu au reușit să facă legătura dintre consumul de apă și o funcționare mai bună a rinichilor. Excepție fac situațiile concrete în care hidratarea este recomandată pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi.

cub horoscop supărare png
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
cub horoscop iertare png
cub adriana iliescu și eliza png
cub andreea esca png
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
Cuplu care doarme in pat - pijamale FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg
zura jpg