Merele te fac mai rezistent la boli!
Ne scapă de infarct.Cantitatea mare de fibre conţinută face ca merele să lupte cu nivelul de colesterol, cu îngroşarea arterelor şi să prevină atacul cerebral şi infarctul.Menţin normal nivelul glicemiei. Deşi merele sunt fructe dulci, ele conin zaharuri foarte simple, în majoritatea fructoză, care este eliberată lent în sânge după absorbţia intestinală, fără a creşte glicemia.
Ne vitaminizează. Merele sunt o sursă importantă de vitamina C. Fără această vitamină, organismul nostru ar fi mult mai slab în faţa microbilor şi a bacteriilor.
Ne protejează în mod natural de radiaţia solară ultravioletă. Unul dintre ultimele studii ştiinţifice au arătat că fenolii antioxidanţi aflaţi în coaja unor specii de mere cresc foarte mult rezistenţa pielii umane la radiaţia ultravioletă solară, protejându-ne astfel de inconvenientele zilelor toride de vară.
Previn cancerul de colon. Datorită fibrelor alimentare insolubile ce previn constipaţia şi protejează mucoasa sensibilă a colonului de diverşi cancerigeni chimici, merele previn cancerul de colon.
Previn osteoporoza specifică menopauzei. Un flavonoid conţinut doar în mere previne osteoporoza asociată cu menopauza, datorită acţiunii antiinflamatoare şi antioxidante specifice.
Ne ajută să slăbim. Merele pot constitui alimentul principal al unei diete sănătoase. Consumul a 3 mere într-o zi va produce senzaţia de saţietate şi, deci, vom consuma mai puţin, slăbind progresiv.
Scad colesterolul. Merele previn depunerea colesterolului pe artere. Studiile recente dovedesc că un consum de 2-3 mere pe zi diminuează nivelul colesterolului, iar după 2 luni, se observă o scădere a nivelului cu 5-15%.
3 soiuri de mere
Mere ionatane
De mărime medie, cu coaja netedă şi gust dulce- acrişor. Coaja este subţire, de culoare roşiatică, de obicei fără dungi. Pulpa este alb-gălbuie, suculentă, dulce, prezintă o aromă foarte intensă. Specialiştii îl recomandă datorită conţinutului ridicat de vitamina C.
Mere roşii «Red Delicious»
Este unul dintre cele mai cunoscute şi mai cultivate tipuri de mere. Pulpa este albă, cremoasă şi suculentă, de aceea este recomandat să fie consumat crud. Merele roşii conţin în coajă licopenul, o substanţă care, în anumite cantităţi, reduce riscul de inflamare a miocardului. Aceste cantităţi se acumulează printr-un consum zilnic de minimum un măr roşu.
Mere galbene «Golden Delicious»
La fel de gustoase sunt şi cele galbene. De asemenea, pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate fructele şi legumele de culoare galbenă. Merele cu pigment galben conţin carotenoizi, care combat colesterolul rău şi previn bolile cardiovasculare. 3 - 3,5 lei