Spune-mi ce mănânci: Stafidele-tonice pentru zile reci

Ultima actualizare:

Cu un conţinut sărac în substanţe azotate, dar bogat în vitamine (A, B şi C), în hidraţi de carbon şi în minerale (calciu, magneziu, potasiu, iod, fier), stafidele sunt foarte hrănitoare.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că aceste fructe energizante sunt benefice în diferite afecţiuni: pulmonare, renale şi în astenii (efectele unui consum de câte 50 g pe zi sunt vizibile după şase-şapte zile de tratament).

De asemenea, aceste fructe tonice contribuie la păstrarea acuităţii vizuale, până la vârste înaintate. Totodată, stafidele brune sunt mult mai bogate în nutrienţi, de aceea sunt indicate în terapiile de revigorare a organismului.

De ce este bine să consumăm stafide:

Reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Stafidele sunt fructe energizante, datorită fructozei pe care o conţin; în acelaşi timp, consumul frecvent de stafide combate oboseala, previne depresia, reducând riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Fiind un tonic general al organismului, nutriţioniştii recomandă consumul de stafide ( minimum 50 gr pe zi) copiilor, studenţilor în perioada examenelor, vârstnicilor şi tuturor persoanelor care depun un efort susţinut-fizic şi intelectual. Conţin fibre şi combat constipaţia

Fibrele conţinute de aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi tratează constipaţia. În cazul persoanelor constipate, stafidele sunt de mare ajutor, deoarece uşurează digestia. "Porţia" de stafide trebuie să se consume dimineaţa, pe stomacul gol. (Însă, fructele acestea uscate- doar un pumn-, trebuie lăsate să se macereze în apă de seara până dimineaţa).

Previn retenţia de lichide

Prezenţa potasiului în compoziţia stafidelor previne retenţia de lichide, fluidizează sângele şi reduce nivelul tensiunii arteriale. În acelaşi timp, stafidele conţin şi antioxidanţi, substanţe nutritive care joacă un rol semnificativ în prevenirea apariţiei tumorilor maligne. Totodată, magneziul conţinut de stafide reduce aciditatea stomacală şi reglează digestia.

Sunt eficiente în curele de slăbire

Şi persoanelor care vor să slăbească li se recomandă să consume stafide, deoarece acestea nu conţin grăsimi. Fără să facă excese, aceste persoane se pot bucura de beneficiile stafidelor, importante surse de energie.

Indicate în combaterea anemiilor

Stafidele, ca sursă de fier, sunt leacuri care alungă anemiile. Aceste fructe uscate pot fi consumate cu plăcere de copiii cu carenţe de fier, fiind foarte eficiente şi în cazul femeilor însărcinate. În acest caz, lipsa fierului în organism are efecte grave, deoarece o viitoare mamă cu carenţe de fier poate să dea naştere unui copil care moşteneşte lipsa de calciu şi este predispus la anemie. De aceea, o alimentaţie care conţine stafide este de mare ajutor persoanelor anemice, la orice vârstă.

Bune pentru sănătatea oaselor

S-a constatat că stafidele conţin boron, un mineral foarte eficient pentru menţinerea sănătăţii oaselor, de care multe persoane n-au auzit. Boronul intervine în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D, fiind eficient şi în tratamentul osteoporozei, deoarece întăreşte oasele şi reduce durerile acestora. Şi vitamina A, deşi se regăseşte într-o cantitate modestă în compoziţia stafidelor, este benefică pentru sănătatea ochilor.

Previn ateroscleroza

Studii recente au dovedit că un consum zilnic de stafide, urmat de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani.Totodată, specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare, dar şi nivelul colesterolului rău, contribuind însă la creşterea nivelului colesterolului bun, care previne ateroscleroza.

Reţetele săptămânii

Sarmale cu stafide

Timp de preparare: o orăCalorii: 250/ porţia

Ingrediente:100 g stafide, 200 g orez brun, 200 ml ulei, 3 cepe, 600 ml suc de roşii, 4 fire de busuioc mărunţit, 2 legături de verdeaţă, 3 ouă şi 200 g morcovi.

Preparare: Ceapa curăţată şi tăiată peştişor o înăbuşiţi în 500 g apă amestecată cu 10 linguri de ulei. Adăugaţi apoi orezul ( curăţat de impurităţi şi spălat), morcovul ras, stafidele, ouăle bătute şi amestecate cu verdeaţa tocată mărunt şi cu busuiocul. Compoziţia se pune la foc moderat timp de 15 minute. După ce se orezul „înfloreşte", luaţi câte o lingură din compoziţie şi o înfăşuraţi într-o frunză de varză. Puneţi sarmalele la fiert într-o cratiţă şi, când sunt aproape gata, adăugaţi sucul de roşii şi uleiul care a mai rămas. Continuaţi fierberea sarmalelor încă 15 minute. În final, puneţi cratiţa în cuptor, la foc moderat, încă 10 minute. . O salată exotică pentru mese festive

Timp de preparare : 50 minute

Calorii: 90/porţia

Ingrediente: O varză roşie, o cană de stafide, o linguriţă de scorţişoară pudră, 6 linguri de ulei de măsline, sucul unei lămâi mai mici, o ceşcuţă de vin roşu, o linguriţă de miere, sare şi piper-după gust.

Preparare: Tăiem varza în fâşii foarte subţiri, apoi o amestecăm bine cu sare, până când aceasta se înmoaie. După aceea, adăugăm uleiul, sucul de lămâie şi piperul măcinat. Separat, punem stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi le lăsăm să se macereaze timp de 20 de minute în frigider. După acest interval, turnăm acest amestec peste varză, acoperim vasul cu o folie de plastic şi îl punem la rece, măcar o oră, înainte de a servi salata.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net