Ozonul, tratament pentru zeci de boli
În urmă cu mai bine de 160 de ani, ozonul era folosit pentru dezinfectarea sălilor de operaţie şi sterilizarea instrumentelor chirurgicale. În Primul Război Mondial, era folosit pentru dezinfectarea rănilor. Întreaga lume medicală a validat beneficiile ozonului, iar azi se foloseşte în tot felul de terapii care tratează o gamă infinită de boli.
Ozonoterapia constă în introducerea ozonului în corp, prin diverse metode: prin injectare (intravenos, intramuscular, subcutanat), cutanat, pe cale rectală, vaginală sau digestivă, amestecat cu apă, cu uleiuri presate la rece. Ozonul este un gaz care creşte gradul de oxigenare a ţesuturilor, stimulând astfel detoxifierea, întărind imunitatea, activând mecanismele reparatorii din corp, oferind energie.
Este utilizat în afecţiuni dermatologice (acnee, dermatite, arsuri, psoriazis), stomatologice, afecţiuni ale tendoanelor şi ligamentelor, hernii de disc, artrite şi traumatisme (fracturi, entorse), în alergii, infecţii de orice tip, în cistite, candidoze, hepatite, insomnii, migrene, oboseală cronică, sinuzite, ulcere, diabet, dislipidemii, boli grave, autoimune, chiar cancere. „În cancer, ozonul introdus în organism stopează divizarea celulelor canceroase, care încep să se autodistrugă. Nu-l tratează, dar îi poate stopa evoluţia. Ozonoterapia e contraindicată numai în hipertiroidie. În rest, e benefică în orice afecţiune”, explică dr. Cornel Brotac, medic specialist recuperare medicină fizică şi balneologie, competenţă în ozonoterapie şi prolozon.
Procedura de utilizare a ozonului e simplă. Specialistul spune că ozonul se poate introduce intravenos sau intramuscular: „În transfuzia majoră, se recoltează sânge de la pacient, se ozonifică, apoi se reintroduce în sistemul venos. La transfuzia minoră, sângele ozonificat se agită, pentru a se sparge hematiile, apoi se introduce intramuscular. Se comporta ca un autovaccin, dă un bust de până la 10 ori sistemului imunitar”. O altă metodă de a folosi ozonul este prin consumarea de apă sau de ulei ozonificat.
„Se pot folosi atât extern, pentru curăţarea rănilor, vindecarea afecţiunilor cutanate, cât şi intern, în afecţiuni stomatologice, digestive, pentru imunitate sau în infecţii respiratorii. Un adult poate consuma maximum 250 ml de apă ozonificat pe zi sau 10-15 picături de ulei. Se ozonifică uleiuri presate la rece de măsline, de cânepă sau de susan negru, în felul acesta proprietăţile lor amplificându-se de zece ori, iar absorbţia la nivelul pielii fiind aproape instantanee”, mai spune dr. Cornel Brotac. Alte căi de a introduce ozon în organism este cutanat, prin saune cu ozon (învelirea corpului într-un dispozitiv special). Singura cale nerecomandată e cea respiratorie, căci ozonul e un gaz iritant.
Vedetele fac terapii de înfrumuseţare cu ozon
Ozonul este folosit cu succes şi în terapii antiaging, realizate în saloanele de înfrumuseţare. Florentina Opriş, prezentatoarea emisiunii „Sport, dietă şi o vedetă” de la Kanal D, precum şi Lora, prezentatoarea „Vorbeşte lumea” de la PRO TV, au început terapii cu ozon. „Mi se recoltează 100 ml de sânge, se prelucrează cu ozon, apoi mi se reintroduce în venă, ca o perfuzie. Tratamentul acesta îmbunătăţeşte nu doar calitatea pielii, ci şi sănătatea organismului în general. După prima şedinţă am simţit un val de energie, parcă puteam să mut munţii. La început făceam injecţii o dată pe săptămână, acum o dată pe lună, timp de un an”, explică Lora.