Pâinea prostește și îmbolnăvește? Sfatul nutriționiștilor: „Pâinea integrală e cea mai bună pentru digestie.” Ce ar declanșa, de fapt, boala Alzheimer?
În anii comunismului, părinții își sfătuiau copiii să mănânce cât mai puțină pâine, pentru că, în cantități mari, „prostește”. Care este, de fapt, adevărul? Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre excesul consumului de pâine. Iată însă și care anume produse de panificație ajută la digestie.






Prea multă pâine dăunează inteligenței?
Nutriționista Codruța Pantelimon oferă răspunsul:
„Mulți se întrebă, și acum, dacă, într-adevăr, prea multă pâine dăunează inteligenței. Care e mai bună, albă sau neagră, cu semințe sau fără? Oameni buni, dragii mei cititori, grași sau slabi, din nord sau din sud, înalți sau scunzi.
Barometrul măsurii sunteți chiar voi, prin reacția organismului vostru. Și, ca să elucidăm și expresia trecutului, uneori apăsător, când se spunea că „pâinea multă prostește”, de fapt, era doar o atenționare la a mânca mai puțin, din cauza rației, a cartelei prin care se livra fiecărei familii un anumit număr de pâini, într-o anumită perioadă”.
„Pentru digestie rapidă, e necesar de tot ce înseamnă integral”
Pâinea integrală, bogată în fibre, proteine și micronutrienți, este net superioară celei albe. Specialista în nutriție a făcut și o comparație, între cele două categorii, cu plusuri și minusuri:
„Într-adevăr, pentru ca organismul să proceseze, prin digestie rapidă, e necesar de tot ce înseamnă integral. Pentru că e simplu, nu trece prin mai multe tipuri de procesări și atunci enzimele rămân oarecum intacte. Și, adevărat, dacă mai are și câteva mixuri de semințe, prin pâinea integrală, aproape că ne-am atins targetul enzimelor digestive, necesare organismului.
„Testează și alege ce simți că îți face bine!”
Însă, toate acestea rămân pentru fiecare o alegere: testează și alege ce simți că îți face bine și nu uita măsura. Nu pot să neg că în zilele noastre pentru a păstra pâinea zile în șir se adaugă substanțe de afânare, agenți antiaglomeranți care, în timp, pot distruge microbiomul, regele care susține întreaga împărăție digestivă la interior.
Dezechilibrul acestuia poate deregla sistemul endocrin și, de aici, întregul lanț al slăbiciunilor. Din ce în ce mai mulți semeni își prepară cu dăruire, cu drag, pâinea, în propria-i bucătărie. Nu mai vorbesc de cei din zona rurală, care își duc tradiția cu normalitate”, a mai menționat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!
„Recomand pâinea de casă, pentru a ști sigur măsura zahărului”
Codruța Pantelimon recomandă, prin intermediul Click!, prepararea pâinii, în casă:
„Așadar, pâinea de casă o recomand pentru a ști sigur măsura zahărului și pentru a ști că nimeni nu îți poate adăuga nimic altceva în aluat. De aceea, mulți întreprinzători, cunoscuți sau mai puțin, s-au îndreptat către o astfel de afacere. Și, ca să închei, în stilul meu propriu, dacă pâinea prostea, Tatăl Ceresc nu ne mai îndemna să ne rugăm, ca să ne fie dată zilnic, „pâinea noastră, cea de toate zilele”.
Și multe minți luminate, dintre actori, inventatori, arhitecți, care au dus numele țării pe cele mai înalte culmi, au crescut o bună parte a vieții cu pâine cu untură și cu gem”.
Părerea doctorului Virgiliu Stroescu: „Poate declanșa boala Alzheimer”
Și doctorul Virgiliu Stroescu a adus în discuție acest subiect, prin intermediul unui video, postat pe contul său de Facebook. Chiar a tras un semnal de alarmă, în privința consumului de pâine albă:
„Faptul că pâinea prostește a spus-o cineva, care nu prea gândea cu multă inteligență. Dar și aici e o chestie interesantă. Dacă nu aranjăm bine amidonul respectiv și nu-l prelucrăm bine și nu se coace bine pâinea, rămân niște resturi care pot face amiloizi.
Așa se declanșează boala Alzheimer, când nervul primește deasupra niște cocă de pâine, deloc bine prelucrată, grăsimi animale, fum de țigară. Toate fac ca nervul să fie acoperit cu acest amiloid. Pâinea albă îl poate face pe om să-și dstrugă structura.
Toată inteligența lui Dumnezeu stă în fibre, printre altele..Deci, nu mai mâncați covrigi, nu mai mâncați numai pâine albă, căci se depune pe vase. Amidonul din pâine se depune, e un polizaharid. Grâul în sine e un lipici, dacă e singur, dar dacă pui în el minerale se face ca o țesătură și face digestia bună”.