Pătlagina, de ajutor în caz de răceală

Ultima actualizare:

Cunoscută popular drept iarbă grasă sau iarba bubei, pătlagina este planta-miracol. Proprietăţile sale preţioase o fac să aibă efect calmant, antiinflamator, cicatrizant şi emolient. Uite câteva tratamente pe care le poţi face cu uşurinţă acasă!

  • Răceală. Ceaiul de pătlagină ajută în răceli, fiind indicat să se bea câte 3-4 căni zilnic. În tratarea tusei, siropul de pătlagină este un remediu eficient, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine. Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, apoi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere. Se iau două-trei linguriţe pe zi.
  • Colesterol. Planta ajută la reducerea valorilor colesterolului rău. Se beau câte 3 căni de ceai de pătlagină în fiecare zi, într-o cură de o lună. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de frunze uscate peste care pui 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute.
  • Hipertensiune arterială. Şi cei care suferă de hipertensiune şi ateroscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţinutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte 2 căni de ceai pe zi, o lună de zile.
  • Stomatite. Dacă ai vreo infecţie în gură, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină. Infuzia se prepară din 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite, la 250 ml de apă clocotită. Faci gargara când infuzia este la temperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătăţiri.

  • Iritaţii. Fiind bogată în uleiuri volatile, este indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze proaspete într-un litru de apă, până ce ce dă în clocot.  Înmoi un tifon în acest amestec  şi aplici pe zonele cu probleme. În cazul înţepăturilor de insecte, aplici frunze proaspete de pătlagină direct pe locul afectat.
  • Constipaţie. Pătlagina are proprietăţi laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conţin şi multe fibre, care ajută tranzitul intestinal. Şi seminţele de pătlagină pot îndepli funcţia de laxativ. Pune una sau două linguriţe de seminţe de pătlagină la înmuiat în două căni cu apă şi consumă-le pe stomacul gol.
  • Înţepăturile şi muşcăturile de insecte. Pătlagina este un remediu excelent în cazul neplăcerilor cauzate de insecte. Poţi aplica, de exemplu, rapid o cataplasmă sau compresă cu pătlagină, pentru a preveni mâncărimile pielii şi pentru a împiedica formarea unor zone umflate şi înroşite la locul înţepăturii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net