Pătlagina, un antitusiv natural

Chiar dacă principala utilizare recunoscută a pătlaginei este ca adjuvant împotriva afecţiunilor aparatului respirator, planta are şi alte beneficii pentru sănătate. Compoziţia sa o face să aibă efect calmant, antiinflamator, cicatrizant şi emolient.

image

Răceală şi tuse  

Ceaiul de pătlagină ajută în răceli, fiind indicat să se bea câte 3-4 căni zilnic. În tratarea tusei, siropul de pătlagină este un remediu eficient, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine.

 Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, apoi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere. Se iau două-trei linguriţe pe zi.

Constipaţie 

Experţii în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină şi prin consumul unui ceai de păt-lagină se pot calma simptomele constipaţiei. 

Planta are proprietăţi laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conţin şi multe fibre, care ajută tranzitul intestinal. 

Hipertensiune arterială

Şi cei care suferă de hipertensiune arterială şi ateroscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţinutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte 2 căni de ceai pe zi, o lună.

image

Piele iritată  

Fiind bogată în uleiuri volatile, e indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze proaspete într-un litru de apă, până clocoteşte.  Înmoi un tifon în acest amestec  şi aplici pe zonele cu probleme. În cazul înţepăturilor de insecte, aplici frunze proaspete de pătlagină direct pe locul afectat.

Stomatite

Dacă ai vreo infecţie în gură, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină. Aceasta se prepară din 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite, la 250 ml de apă clocotită. Faci gargara când infuzia e la temeperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătăţiri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net