Peştele, un aliment de bază
În hrana de fiecare zi, peştele este un aliment de bază, spun nutriţioniştii. Fie că-l preparăm sub formă de rasol, de ciorbă, la grătar sau la cuptor, peştele este sărac în calorii.
În schimb, această carne albă este o sursă sănătoasă de proteine şi de acizi graşi Omega-3 care ne protejează organismul de afecţiuni grave, precum artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer şi degenerescenţa maculară. „Japonezii consumă cantităţi importante de peşte şi de aceea numărul bolnavilor de diabet şi de obezitate este mult mai redus. La pol opus, în rândul americanilor a căror dietă este bogată în carne şi în lactate cu un procent mare de grăsimi, recunoscuţi ca factori de risc pentru creşterea nivelului de colesterol, sunt frecvente cazurile de diabet şi de obezitate, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. De asemenea, peştele conţine vitamine din complexul B, printre care B12 ( vitamină care ajută organismul să ardă aminoacizii) şi vitamina D, care contribuie la absorţia calciului, susţine nutriţionistul.
Bine de ştiut
Peştii mici (sardine, hamsii şi macrou) se consumă cu oase cu tot pentru conţinutul lor bogat în calciu.
Reţeta săptămânii
Pilaf cu peşte
Timp de preparare : 50 de minute
Calorii : 130/porţia
Ingrediente: 1 kg de peşte, 250 g orez, 200 g ceapă, 200 g suc de roşii, câte o legătură de pătrunjel, de mărar şi de cimbru, 50 ml ulei de măsline.
Preparare: Spălaţi orezul şi fierbeţi-l până se înmoaie; căliţi ceapa tocată mărunt şi amestecaţi-o cu orezul. Abia în această etapă, adăugaţi sucul de roşii şi mărarul. Puneţi compoziţia într-o tavă unsă cu ulei, iar deasupra aşezaţi peştele spălat, curăţat şi eviscerat. Tava cu pilaf trebuie să stea în cuptor 30 de minute. Fiecare porţie se serveşte asezonată cu cimbru şi pătrunjel.