Peștele, un leac pentru o tinerețe sănătoasă
Dietele cu efecte miraculoase asupra organismului uman se răspândesc precum ciupercile după ploaie. În general, cele mai răspândite diete sunt cele care urmăresc scăderea în greutate și cele care țin în frâu bolile grave. Deseori, după ce dieta își face efectul, persoana care a urmat-o consideră că nu este literă de lege s-o continue ani la rând. În mod firesc, când dieta nu are reguli precise, stabilite de un nutriționist, atunci tratamentul respectiv își anulează efectul.
În cazul dietelor, în mod firesc sunt urmărite și selectarea sortimentelor de carne, iar opiniile specialiștilor, în această privință sunt diferite. Ca o alternativă sănătoasă la consumul de carne de vânat sau de porc, nutriționiștii din lumea întreagă recomandă, mai ales, dieta cu peşte
Peștele, benefic în cura de slăbire , evită și problemele de sănătate
În opinia multor nutriţionişti de renume , peştele este un aliment de bază atât pentru persoanele care urmează o dietă de slăbit, cât şi pentru cele care vor să evite problemele de sănătate. Cercetările pe această temă susțin că în carnea de pește se regăsesc numeroase substanţe active, esențiale pentru buna funcționare a metabolismului: vitamine (A, B, D), minerale (iod, flor, potasiu, fosfor, seleniu, cupru şi zinc) și acizi grași din familia Omega 3 și Omega 6 ( la peștii de apă rece, cum ar fi tonul și macroul).
Și uleiul de pește este o sursă de sănătate
Nu numai carnea de pește, dar și uleiul de pește este o sursă de sănătate. Un studiu american, realizat pe subiecţi care au suferit un infarct, a adus dovezi concludente că uleiul de peşte, administrat cu regularitate, a redus în mod semnificativ riscul unei recidive cardiovasculare.
Peștii cu carnea albă conțin multe vitamine din Complexul B
Persoanele care preferă peştii cu carne albă (cod, biban, păstrăv), săraci în grăsimi și uşor de preparat în zilele foarte aglomerate, se bucură de numeroase beneficii deoarece acești pești conțin vitamine din complexul B, iar unele specii oferă și un aport generos de alte vitamine precum : A, D şi E.
Opiniile specialiștilor despre sortimentele de pește
Unii nutriționiști susțin că doar peștele cu carne albă este cel mai sănătos sortiment de pește. ”Această opinie este valabilă pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive, cum ar fi dischineziile biliare. În schimb, pentru persoanele cu cardiopatii ischemice sau cu hipercolesterolemii este indicat peștele gras, îndeosebi speciile marine de adâncime, precum codul, somonul, chefalul sau baracuda, deoarece acești pești conțin Omega 6 și Omega 9, care scad colesterolul și reglează metabolismul lipidic. Toţi peştii graşi conţin Omega 3, iar cercetătorii spun că somonul din Oceanul Atlantic constitue cea mai de seamă sursă de acizi graşi Omega 3, acizi apreciaţi care protejează organismul de boli grave, precum artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer, diabetul, degenerescenţa maculară şi obezitatea. Desigur, consider că peștele este contraindicat în alergii. Mai mult, recomand consumul peștelui proaspăt sau congelat, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ” Cum alegem carnea preferată!”
Cum să consumăm peștele din conservă
Unii cercetători europeni apreciază că peștele din conservă conține E-uri și , de aceea, prin consumul acestor specii de pești, în organism crește nivelul radicalilor liberi. În acest caz, când consumăm pește din conservă, nutriționiștii ne recomandă să eliminăm sosul în care a fost conservat peștele și să-l spălăm în cel puțin două-trei ape călduțe. După preferință, asezonăm peștele cu suc de lămâie.
Heringul este o sursă majoră de vitamina D
După numeroase studii, nutritioniștii au ajuns la concluzia că una dintre cele mai bogate surse de vitamina D este carnea de hering. Această vitamină joacă un rol esențial în absorția de calciu și în fixarea acestuia în oase, dar și în menținerea imunității organismului.
Efectul heringului, un exemplu celebru de reîntinerire
Abia împlinise vârsta de 68 de ani și Otto von Bismarck, celebrul ”Cancelar de fier” al Germaniei avea o sănătate precară. Munca grea, dar și excesele alimentare , băutura și tutunul și-au spus cuvântul. Era mereu obosit și cu mințile ”împrăștiate”. Persoane din anturajul său i-au prezentat un tânăr medic evreu, doctorul Schweninger. Acesta i-a impus o dietă care consta, aproape în exclusivitate, din heringi. Biograful cancelarului, A.J. P. Taylor, a menționat că în scurt timp dieta și-a făcut efectul : ”Bismarck a slăbit, a reînceput să doarmă mult și odihnitor; ochii i s-au limpezit, pielea i-a redevenit proaspătă și aproape tinerească”. Cancelarul a menționat că oricine a observat schimbarea, care, de altfel, se observă și în fotografii: ”Dacă în anul 1877 Bismarck era umflat și coleric, hainele îi plesneau la cusături, în anul 1885 apare din nou proaspăt, cu bărbia dreaptă, cu un chip bine definit, stăpân pe sine, în vârstă de 70 de ani, având încă mulți ani în față”. Biograful său A. J. P.Taylor a mai subliniat în biografia lui Bismarck un aspect esențial: chir dacă Bismack n-a respectat numai regimul cu heringi, dieta lui s-a extins, incluzând și alte cărnuri și zarzavaturi, dar peștele a rămas pentru el o sursă majoră de reîntinerire. Și el a mai trăit energic și sănătos până la 83 de ani.
De fapt, heringul este o bogată sursă de Omega 3 și protejează o gamă de afecțiuni inflamatorii și alerguice ( diabetul, astma, artrita, cheagurile de sânge, atacurile de cord, hipertensiunea, colita ulceroasă și multe altele). Ca și majoritatea alimentelor marine, heringul este o sursă foarte bogată de seleniu.