Pierderea masei musculare poate fi prevenită
Funcțiile organismului se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă vedere sau memorie, și masa musculară se slăbește. Este bine să știi care sunt factorii care accelerează acest proces și cum poate fi încetinit.
Sarcopenia definește pierderea de masă musculară asociată înaintării în vârstă. Împlică atât scăderea forței muscular, cât și a functionalității optime a musculaturii. Acest fenomen apare după 40 de ani și se accelerează după vârsta de 75 de ani. Deși sarcopenia este mult mai evidentă la persoanele sedentare, pierderea de masă musculară apare și la cei care rămân activi până la vârste înaintate, fiind influențată și de alți factori, în afara exercițiului fizic.
Info
După vârsta de 30 de ani, la persoanele care fac puțin efort fizic, consistența masei musculare scade cu 3-5% la fiecare 10 ani.
Lipsa proteinelor, un factor declanșator
Printre factorii care influențează instalarea sarcopeniei se numără scăderea numărului de celule nervoase ce transmit impulsurile pentru mișcare la nivelul mușchilorși diminuarea nivelului unor hormoni precum testosteronul, hormonul de creștere sau factorul de creștere asemănător insulinei. De asemenea, incapacitatea organismului de a transforma proteinele în energie duce la micșorarea masei musculare.
Regimurile alimentare care presupun limitarea numărului de calorii consumate zilnic sau mesele sărace în alimente cu proteine pot influența negativ masa musculară.
Ce simptome are
Sarcopenia determină apariția senzației de slăbiciune musculară și diminuarea capacității de efort fizic, ceea ce duce, în cele mai multe cazuri, la evitarea activităților solicitante. Din acest motiv, procesul de pierdere de masă musculară va fi mai accelerat, reducând și mai mult pragul de efort.
Află pe clicksanatate.ro cum poate fi combătută pierderea masei musculare când îmbătrânești!