Poţi evita dependenţa de picături nazale

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nu există iarnă fără răceală, nu există răceală fără nas înfundat. Un simptom supărător pe care mulţi încearcă să-l trateze cu picături descongestionante. Tratamentul acesta e destul de înşelător şi trebuie folosit cu precauţie pentru că dă dependenţă.

Ca să înţelegeţi mai bine cum funcţionează, aceste picături şi spray-uri produc vasoconstricţie locală ce duce la micşorarea temporară a volumului mucoasei nazale. După aplicare, congestia de la nivel local scade rapid, iar respiraţia revine la normal. Îţi pot face bine cu o singură condiţie: dacă nu abuzezi de ele şi nu le foloseşti mai mult de 7 zile, atrage agenţia dr. Masri Hassan, medic primar ORL. „Administrarea îndelungată a acestor topice duce la disfuncţie ciliară, apărând, astfel, dependenţa locală. Practic, pacientul nu mai poate respira pe nas fără spray-uri nazale. Renunţarea la ele este dificilă, din păcate”, spune medicul, citat de farmacistuldeserviciu.ro.Oximetazolina, Xilometazolina, Nafazolina, Efedrina, Fenilefrina, Mometazona şi Budensonida sunt doar câteva dintre substanţele care au acest efect asupra mucoasei nazale, ne spune farmacistul Andreea Enache. “Efectul acestor medicamente ajunge până la 12 ore, însă dacă le foloseşti mai mult de 5-7 zile, receptorii de la nivel local încep să scadă, odată cu ei scăzând şi durata efectului dat de medicamente”, explică farmacistul.

Scapă treptat de dependenţă!

În primul rând, trebuie să începi să reduci doza, la fiecare aplicare. De asemenea, o idee foarte bună este să diluezi aceste soluţii nazale cu ser fiziolofic. Procesul de întrerupere trebuie să fie unul treptat, pentru rezultate cu efect definitiv. Spray-urile şi picăturile nazale sunt interzise persoanelor cu probleme cardiace pentru că pot provoca aritmii şi hipertensiune arterială.  

Soluţii naturale şi sigure care desfundă nasul

Poţi să-ţi faci singur, în casă, o soluţie nazală fără efecte adverse. Se prepară dintr-o cană de apă fiartă şi răcită, amestecată cu o jumătate de linguriţă de sare de mare. Pune câte o picătură sau două în fiecare nară, atunci când simţi nevoia. Inhalaţiile cu uleiuri esenţiale din plante puternic aromate sunt şi ele de mare ajutor. Într-un vas cu apă fierbinte se pun câteva picături de ulei de mentă, busuioc, cimbru, eucalipt, cuişoare sau lavandă şi apoi se stă cu faţa deasupra vasului şi capul acoperit cu un prosop, inspirând aburii vindecători. În afară de uleiuri esenţiale, mai poţi pune în apă planta uscată ca atare. Aburii calzi umezesc căile respiratorii, fluidizează secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu plante medicinale şi cu uleiuri esenţiale, distrug agenţii patogeni şi dezinfectează căile respiratorii. E bine să inspiri deasupra vasului, cu prosopul pe cap, circa 10 minute.

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

După aceea, ca să nu respiri direct aerul mai rece din cameră, ar fi bine să mai ţii puţin prosopul la nas sau să respiri printr-o batistă până când se face reacomodarea căilor respiratorii la temperatura mediului ambient.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net