Poziţia corectă când lucrezi la calculator

Ultima actualizare:
Horaţiu Didea, managerul unei companii specializate în soluții de mobilier de birou
Horaţiu Didea, managerul unei companii specializate în soluții de mobilier de birou

Pe scaunul de la birou ne petrecem cel puţin 8 ore pe zi. Aproximativ un sfert din viaţa de adult. E atât de important să ne simţim bine pe el, să ni se potrivească! În caz contrar, riscăm dureri de spate, dureri cervicale, deformări ale coloanei, dar şi hemoroizi, celulită, varice şi probleme de circulaţie. Pe piaţă există sute de modele de scaune. Cum reuşim să-l alegem pe cel potrivit? Există câteva reguli de bază.

Patul pe care dormim şi scaunul pe care muncim la birou ar trebui să primească mult mai multă atenţie. De calitatea lor depind sănătatea şi calitatea vieţii noastre. Angajatorii care încearcă să-şi mulţumească angajaţii cu prime, bonusuri, facilităţi şi diverse condiţii plăcute la locul de muncă ar trebui să ştie că secretul stă, de fapt, în scaune.


    Horaţiu Didea, managerul unei companii specializate în soluții de mobilier de birou
Horaţiu Didea, managerul unei companii specializate în soluții de mobilier de birou

Cu cât acestea sunt mai confortabile, cu atât angajaţii parcă nu s-ar mai ridica de la birou. Cei care lucrează mult acasă ar trebui, de asemenea, să investească într-un scaun bun. Dar ce înseamnă, de fapt, „bun”? Pe piaţă sunt sute de modele diferite, fiecare cu spătarul, cu materialul, cu reglajele lui. Horaţiu Didea, manager Workspace Studio, ne spune ce condiţii trebuie să îndeplinească acest obiect de mobilier.

  • Să aibă şezutul şi spătarul ajustabile, iar mişcarea lor să fie în sincron cu mişcarea naturală a corpului. „În mod normal, scaunul e un suport care îţi permite să ai o postură naturală. Nu trebuie să depui efort ca să te mişti în el. E necesar să fie ergonomic, flexibil, să aibă părţi care se mişcă independent, în sincron cu corpul omenesc. Practic, scaunul trebuie să se mişte în permanenţă, -ţinându-ţi corpul într-un suport dinamic. E o mare diferenţă între scaunul de living şi cel de birou. Primul e fix, al doilea e ajustabil, pivotează în diverse poziţii”, explică Horaţiu Didea. 
  • Contează şi materialul din care sunt făcute şezutul şi spătarul, astfel încât să permită reglarea temperaturii şi să nu te încingi. „Ideal e un material polimeric sau textil perforat, care să păstreze o temperatură egală”, spune specialistul.
  • Şezutul trebuie să fie mai moale în zona de mijloc şi mai tare pe conturul scaunului. Tensiunea şi greutatea trebuie să fie disipate în mod egal.
  • Spătarul nu contează cât e de înalt. Dacă stai într-o poziţie corectă, nu ai neapărat nevoie de suport pentru ceafă. Important e să-ţi ofere suport în zona lombară şi să fie mai flexibil în partea de sus.
  • Probează-l înainte de a-l cumpăra. Este regula de bază la achiziţionarea unui scaun. Nu e indicat să-l cumperi de pe internet, fără să ştii ce mecanism are, cum se reglează şi în principal cum te simţi în el.

Greşeli de postură

Este greşit să stai aplecat în faţă, să ai unghiul şoldului şi al genunchiului mai mic de 90 de grade, să stai picior peste picior sau cu picioarele încrucişate, să stai pe o parte a scaunului, să stai cocoşat, să-ţi ţii tălpile pe roţile scaunului.

Toate acestea limitează circulaţia sângelui, cauzează dureri de cap, de spate, celulită, varice, provoacă un stres repetitiv asupra oaselor, tendoanelor şi muşchilor. De asemenea, nu îţi ţine coatele pe cotiere atunci când lucrezi la calculator. Ele sunt acolo pentru a-ţi odihni mâinile, în rest, coatele trebuie să stea pe birou. 

Spatele drept, lipit de spătar, tălpile pe sol, unghiul şoldurilor şi al genunchilor mai mare de 90 de grade, capul înainte, niciodată aplecat mai mult de 10 grade. Aceasta ar trebui să fie poziţia corectă la birou. Reglează-ţi scaunul pe înălţime astfel încât, ţinând tălpile pe sol, genunchii să fie la acelaşi nivel cu şoldurile.

Dacă e prea jos, tinzi să stai cu gâtul întins, iar dacă e prea ridicat, te vor durea umerii. Şi poziţia monitorului e importantă. Privirea ta trebuie să fie exact perpendiculară pe mijlocul ecranului, ca să nu fii forţat să ţii capul ridicat sau aplecat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net