Prazul, un tonic pentru persoanele care postesc

Ultima actualizare:

    Prazul este o legumă sănătoasă care tratează 6o de afecțiuni  Sursa foto: garbo.ro
Prazul este o legumă sănătoasă care tratează 6o de afecțiuni Sursa foto: garbo.ro

Prin tradiţie, prazul (Allium porum) este un aliment tonic, folosit mai ales în anotimpul rece. De la Hippocrate, cel care a studiat proprietățile prazului şi până în zilele noastre, nutriționiștii au descoperit alte şi alte proprietăţi terapeutice ale popularei legume, devenită un remediu indicat pentru 60 de afecţiuni acute şi cronice.

În perioada Postului, prazul s-a remarcat ca o legumă care menține energia consumatorului.     Mai mult, în gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor.

Dieta cu praz combate colesterolul ”rău”

„Bogat în mucilagii cu efect îndulcitor, această legumă este un aliment ideal pentru suferinzii de boli digestive. Substanţele mucilaginoase vegetale din compoziţia legumei protejează şi regenerează mucoasa intestinului gros şi subţire, stimulând fixarea microorganismelor pozitive în intestin. Datorită efectelor diuretice, dieta cu praz este ideală pentru suferinzii cardiaci, reumatici, hepatici şi pentru cei cu afecţiuni renale”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ( Cartea sănătății tale). În acelaşi timp, populura legumă reduce nivelul colesterolului „rău" și retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric. Vitaminele din complexul B, conţinute de praz, legumă, înrudită cu ceapa şi cu usturoiul, sunt un tonic al sistemului nervos.

Prazul, remediu pentru problemele digestive și respiratorii

Totodată, consumat ca aliment, prazul are proprietăţi laxative, calmante, antiseptice şi decongestionante. De asemenea, preparatele medicinale pe bază de praz :siropul, maceratul sau decoctul previn procesele de putrefacţie din intestin, constipaţiile, ateroscleroza, reducând riscul de cancer la colon. În acelaşi timp, proprietăţile emoliente ale acestei legume de iarnă sunt de ajutor persoanelor cu probleme respiratorii : faringită, răguşeală şi tuse. În timpul postului, Mâncarea de praz, salatele de legume cu praz și mâncarea de măsline cu praz sunt câteva meniuri sănătoase și gustoase.

Prazul combate intoxicațiile cu alcool

Studii recente au dovedit că sucul acestei legume (o cantitate de 500 ml consumată timp de două-trei zile) combate manifestările intoxicaţiei alcoolice..

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
spital pantelimon tyknsqv9o3 1000x600 jpeg
Romania peisaj munti dealuri foto shutterstock jpg
blogger italian facebook jpg
cheddar branza jpg
Familia Regala la trooping the colour, Printesa Anne, Printesa Kate, Printul William, Regele Charles, Regina Camilla, Ducesa Sophie, Printul Edward, Printul George, Printul Louis, Printesa Charlotte   profimedia 0784047573 jpg
WhatsApp Image 2024 04 14 at 14 18 27 jpeg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
62417786 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net