Predispoziția la îmbolnăvire: ce îți spun genele


    În cadrul unui test genetic este studiată moştenirea ereditară a unei persoane, de obicei, pentru a stabili dacă are o predispoziţie pentru anumite boli.www.clicksanatate.ro
În cadrul unui test genetic este studiată moştenirea ereditară a unei persoane, de obicei, pentru a stabili dacă are o predispoziţie pentru anumite boli.www.clicksanatate.ro

Riscul de boli, inclusiv cele grave, poate fi aflat prin teste genetice, disponibile cum și în țara noastră. Imaginează-ți că deschizi calculatorul și, printr-un simplu click pe un fișier, afli dacă ești expus riscului de a te îmbolnăvi de cancer sau de altă afecțiune gravă.

Imaginează-ți că deschizi calculatorul și, printr-un simplu click pe un fișier, afli dacă ești expus riscului de a te îmbolnăvi de cancer sau de altă afecțiune gravă. Ar fi oare mai bine să știi sau să nu știi? Cât de sigură e informația? Și, dacă este vorba despre o maladie incurabilă, ce vei putea face dacă știi? Acestea sunt dilemele moderne ale testului genetic, pe care, în ziua de astăzi, îl poate face oricine.

După zeci de ani de eforturi uriașe, omenirea a reușit ceea ce, mai ieri, părea un scenariu SF: a decodat genomul uman, harta biologică a tuturor genelor care ne fac sa aparținem speciei umane. Prima schiță a acestuia a fost publicată în anul 2000. O dată cu decodificarea secvențelor ultimului dintre cei 23 de cromozomi, în anul 2006, am intrat în era testului genetic. De atunci, a apărut un număr tot mai mare de companii private care oferă contra cost servicii de scanare a ADN-ului personal și de comparare a acestuia cu markerii genetici ai anumitor boli.

În ultimii ani, lumea medicală s-a aflat însă în mijlocul unei dezbateri aprinse, pentru a stabili dacă aceste teste sunt utile sau dăunătoare, sigure din punct de vedere științific sau nu. Și, mai ales, dacă pot detecta, într-adevăr, riscul de îmbolnăvire. Dar în ce constau, de fapt, aceste teste și ce ne pot dezvălui ele?

În cadrul unui test genetic este studiată moștenirea ereditară a unei persoane, de obicei, pentru a stabili dacă are o predispoziție pentru anumite boli sau pentru a determina cauza modificărilor celulare. Pentru analiză este folosită o probă de sânge sau o cantitate mică de salivă.

Care este scopul unui test genetic

În funcție de semnificația rezultatului, pot fi diferențiate 3 tipuri de teste genetice:

- Testarea genetică de diagnostic.Scopul acesteia este determinarea cauzei unei boli existente.

-Testarea genetică predictivă.Acestea sunt realizate pentru a identifica anumite caracteristici ale unei persoane, care pot afecta, de exemplu, efectul unui medicament, sau care pot duce la declanșarea anumitor boli. Testul genetic predictiv poate ajuta la alcătuirea unui plan de tratament.

Află pe clicksanatate.ro în ce constau testele genetice!

Cât de sănătos este pepenele roșu pentru tenul tău

Uleiurile esențiale te ajută să scapi de balonare

serban huidu si mihai gainusa
Victor Piturca jpeg
Petre Roman, Mioara si Oana jpg
Lia Bugnar Marius Manole FOTO Pro TV jpeg
Simona Halep si Toni Iuruc, Facebook jpg
cub botez reghecampf caciuc png
cub anastasia soare png
Burleanu, Sportpictures jpg
image
image
image
image
image
image
Echipa de cercetători s a pozat cu meteoritul jpg
baza rochie diana (gettyimages) jpg
Casa lui Capone jpg
Victor Piturca jpeg
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg