Prunele ajută ficatul şi splina
Profitaţi din plin de prune! Aceste fructe delicioase sunt un adevărat izvor de sănătate. Specialistul în fitoterapie, dr. Ovidiu Bojor, ne dezvăluie cum ne ajută acestea să ne menţinem în formă.
Atât de puţin pretenţiosul prun, originar din Persia şi Caucazul de Est, a fost adus în Europa de către romani. În ţara noastră şi-a găsit o a doua patrie, fiind pomul fructifer cu cea mai mare pondere. Având valoare nutritivă ridicată, fructele lui au şi proprietăţi terapeutice recunoscute încă din Antichitate.
Prunele au proprietăţi diuretice, stimulente ale sistemului nervos, laxative, decongestive hepatice şi dezintoxicante.
Se recomandă în special în constipaţiile cronice, atât proaspete cât şi uscate, înmuiate în apă. Eficient este maceratul obţinut din cca 200 g prune uscate, ţinute în apă 3-4 ore, care se ia seara, precum şi sucul de prune, câte un pahar înainte de mese.
Sunt un bun laxativ şi pentru cei care suferă de hemoroizi, dar nu şi de colită. Se consumă ca atare, în special dimineaţa sau la începutul mesei, 8-20 bucăţi fiind suficiente pentru efectul laxativ.
Ameliorează stările inflamatorii ale ficatului. Medicina populară utilizează prunele şi în inflamaţiile splinei. Lichidul rezultat din decoctul de prune uscate se bea dimineaţa, iar fructele din decoct se consumă seara.
Copiilor uşor irascibili le poate fi administrată zilnic o infuzie obţinută dintr-o prună şi o smochină la 100 ml apă.
În cosmetică, pot fi folosite sub formă de mască pentru ten gras, cu porii dilataţi. Masca de prune zdrobite se lasă 20 minute pe faţă.
Mai multe informaţii, în cartea„Ghidul plantelor medicinale şi aromatice", Editura Fiat Lux, telefon: 021-331.68.94 şi 0723.327.124
Citeşte mâine în Click! despre beneficiile piersicilor