Prunele ne ţin inima sănătoasă
În lume există peste 2000 de specii de prune, unele dintre cele mai apreciate fructe ale toamnei. Nu doar pentru gustul inconfundabil, ci şi pentru efectele benefice asupra sănătăţii. Revista “Click! pentru femei” îţi spune care sunt acestea.
Previn anemia. Vitamina C şi fierul fac din prune unul dintre fructele ideale în prevenirea, cât şi în tratarea anemiei feriprive (lipsă de fier din organism). Sunt eficiente atât proaspete, dar şi uscate. Vitamina C are şi rolul de a creşte rezistenţa organismului la infecţii.
Ajută inima. O sută de grame de prune conţin 210 mg de potasiu, un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a inimii. Mai multe studii au arătat că potasiul previne hipertensiunea arterială şi scade riscul de infract. Totodată, datorită acidului propanoic pe care îl conţin fibrele insolubile din prune, acestea ajută şi la scăderea colesterolului „rău“ din sânge, responsabil pentru unele afecţiuni ale inimii.
Previn apariţia osteoporozei. Un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea din Oklahoma a arătat că prunele ajută la întărirea oaselor, datorită conţinutului ridicat de vitamina K, cupru şi de bor organic. Specialiştii spun că acestea nu ar trebui să lipsească din dieta femeilor, mai ales după ce trec de menopauză, când densitatea osoasă a femeilor începe să scadă. Ideală este o cură de o lună de zile, perioadă în care femeile trebuie să consume aproximativ 10 prune pe zi.
Protejează vederea. Coaja prunelor conţine resveratrol, o substanţă care are rol de protecţie a sistemului nervos, ceea ce înseamnă că riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer este mai redus decât la persoanele care nu mănâncă prune. Totodată, conţinutul mare de vitamina A face ca aceste fructe delicioase de toamnă să aibă un rol important şi în prevenirea apariţiei unor afecţiuni oculare, şi anume degenerescenţa maculară ( boală care afecează retina şi care, în timp, duce la orbire).
Remediu împotriva constipaţiei. Prunele sunt şi o sursă importantă de fibre (la 100 de grame de prune conţin 6 grame de fibre) ceea ce înseamnă că îmbunătăţesc digestia. Mai mult, aceste fructe conţin şi sorbitol, care, pe lângă efectul laxativ, reduce şi riscul apariţiei cancerului de colon, datorită efectului de curăţare pe care îl au asupra colonului. Foarte eficient este sucul proaspăt de prune, băut pe stomacul gol, dimineaţa. Sunt indicate 2 pahare, timp de 2 săptămâni.