Qigong, terapia energetică prin mişcare. Secretele medicinei chineze
Stresul, anxietatea şi depresia afectează multe persoane, aşa că fiecare caută metode de gestionare. Pentru a reduce stresul, a îmbunătăţi concentrarea şi a ajuta corpul să funcţioneze mai bine, în general, ai putea încerca terapia Qigong. Citeşte mai multe în revista „Click! pentru femei”!
Qigong-ul a apărut cu mii de ani în urmă în China. Este o terapie care se bazează pe principiile medicinei tradiţionale chineze care afirmă că „qi”, sau energia, este prezentă în fiecare persoană şi trebuie să „curgă” prin tot corpul pentru o stare de sănătate bună. Această metodă nu necesită multă pregătire sau echipament special, se poate practica simplu, şi are câteva beneficii potenţiale pentru sănătate.
Metoda pasivă
Qigong-ul pasiv este foarte asemănător cu meditaţia tradiţională, şi poate fi de tip concentrare mentală sau vizualizare. Pentru a-ţi îmbunătăţi concentrarea, stai pe un fotoliu sau pe o capanea în şezut, cu corpul relaxat. Închide ochii, inspiră pe nas cât numeri până la 5, umflând abdomenul cu aer şi apoi expiră pe gură până numeri la 5; concentrează-te asupra acestui gen de respiraţie pentru 10 minute. Pentru vizualizare, închide ochii şi imaginează-ţi lucruri care îţi aduc bucurie sau relaxare (de exemplu, o plajă, un peisaj montan etc.). Foloseşte-te de aceste gânduri pentru a direcţiona energia pozitivă în corp, cum ar fi spre o zonă care te doare.
Tehnica activă
Qigong-ul activ implică menţinerea corpului în mişcare prin diverse secvenţe, pentru ca energia să fie curgătoare. Poţi căuta un videoclip online pentru a învăţa mişcările specifice sau, mai indicat, mergi la un curs de Qigong pentru începători pentru a fi sigur că înveţi să execuţi mişcările corect.
Poate combate stresul şi anxietatea
Terapia Qigong implică meditaţie, respiraţie controlată şi mişcări blânde, toate acestea contribuind la reducerea stresului şi a simptomelor de anxietate. Respiraţia calmă şi controlată îi transmite corpului că nu există nicio ameninţare imediată şi încetineşte sistemul de răspuns la stres din organism.
Reduce oboseala cronică
Sindromul de oboseală cronică este o tulburare care nu dispare cu odihnă, deci persoana afectată nu mai poate funcţiona normal în viaţa de zi cu zi. Un studiu la care au participat 64 de persoane cu oboseală cronică a arătat că acestea au perceput o uşurare a simptomelor după patru luni de practicare a Qigong-ului. Participanţii au raportat că au ajuns să se simtă mai puţin obosiţi şi să gândească mai limpede.
Utilă în depresie
O meta-analiză recentă a arătat că exerciţiile bazate pe Qigong pot fi eficiente pentru atenuarea simptomelor depresiei la persoanele cu tulburare depresivă majoră. Intervenţia Qigong la pacienţii depresivi a arătat o îmbunătăţire semnificativă a ratelor de răspuns la tratament şi a ratelor de remisiune a depresiei.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!