Răceală, gripă sau viroză?

Ultima actualizare:

    Click! îţi explică diferenţele dintre afecţiuniFoto: shutterstock
Click! îţi explică diferenţele dintre afecţiuniFoto: shutterstock

Nas înfundat, usturime în gât şi febră? Sunt simptomele cu care toţi ne-am confruntat la un moment dat, însă fără să ştim dacă este vorba de o simplă răceală, gripă sau o viroză de sezon. Deşi la prima vedere pot avea manifestări asemănătoare, aceste 3 tipuri de afecţiuni impun remedii diferite.

Un nou anotimp, o altă afecţiune

“Perioada anului şi condiţiile meteorologice specifice pot influenţa semnificativ tipurile de afecţiuni care pot apărea. Astfel, o simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada de iarnă, noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruşte de temperatură şi a virusurilor gripale.

Virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminată, aşadar sunt prezente tot timpul anului şi depind foarte mult de abilitatea individuală a organismului de a se apăra în faţa agenţilor patogeni”, explică specialistul Ropharma, doctor imunolog Tania Bejan.

Atenţie la simptome!

Răceala este o infecţie virală provocată în special de rinovirusuri, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii. De regula, simptomele răcelii debuteaza la 3 zile de la infecţie cu câteva strănuturi, posibil secreţii nazale uşoare sau înfundarea năsucului şi o stare de oboseală sau letargie. Atunci când infecţiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreţii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii. 

Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, ca o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii. Gripa are un debut brusc, cu febra mare de peste 39 de grade Celsius şi este însoţită de frisoane, dureri de cap şi musculare, tuse puternică, oboseală, lipsa poftei de mâncare etc.

Cât durează?

Durata fiecărei afecţiuni diferă. În timp ce răceala dispare în câteva zile, cam o săptămână, o gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni. Tratamentele recomandate se diferenţiază în funcţie de fiecare afecţiune, simptomatologie şi tipul de infecţie, însă este important ca toate să aibă o acţiune antiinflamatoare asupra căilor respiratorii infectate, antispastică pentru a calma tusea şi emolientă pentru fluidizarea şi eliminarea eficientă a secreţiilor nazale.

image
image
image
image
image
image
catalin chereches  1280x720 jpg
incendiu  jpg
Printesa Latifa jpeg
Teatru
inel Kate Middleton (3) jpg
betisoare ct captura video jpg
bivolaru 0 jpeg
plane 885321 1280 jpg