Rafturile cu Dulcolax s-au golit! Medicii trag un semnal de alarmă! De ce nu e bine să-l folosești pentru slăbit

Având în vedere că în ultima vreme cererea de laxative de tip Dulcolax a crescut foarte mult, medicii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe oameni să nu le folosească ca modalitate de slăbit.

Medicii avertizează că laxativele în exces dăunează grav sănătății / foto: Shutterstock
Medicii avertizează că laxativele în exces dăunează grav sănătății / foto: Shutterstock

Gigantul farmaceutic Sanofi a declarat că laxativul său fără prescripție medicală, Dulcolax, se confruntă cu probleme de aprovizionare, relatează news.yahoo.com.

„În ultimele luni am observat o cerere fără precedent pentru produsele Dulcolax”, a spus un purtător de cuvânt al Sanofi. „În consecință, este posibil ca unii comercianți cu amănuntul să nu aibă temporar anumite produse Dulcolax pe rafturile lor”.

Totodată, un alt producător de medicamente, Haleon susține că Benefiber – un supliment alimentar din fibre care este uneori luat ca laxativ – a spus că a existat o creștere a cererii, deși nu există lipsuri.

Mai mult, jurnaliștii americani de la The Wall Street Journal a raportat săptămâna trecută că cererea de polietilen glicol 3350, denumirea generică pentru MiraLax, nu prea se mai găsește în farmacii. Cu toate acestea, Food and Drug Administration nu a raportat o penurie națională, iar Bayer, producătorul MiraLax, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Nutriționiștii spun nu laxativelor folosite pentru slăbit

Aproximativ 16% dintre adulții din SUA au simptome de constipație, potrivit Asociației Americane de Gastroenterologie. Dar vânzările colosale nu vin de la cei care folosesc medicamentul pentru a trata această afecțiune, le iau schimb pentru a pierde în greutate - o practică de lungă durată pe care medicii și experții în nutriție o dezaprobă.

Pe TikTok și alte platforme de socializare, unii utilizatori au postat chiar videoclipuri care sugerează, fără dovezi științifice, că MiraLax îi ajută să se detoxifice și, implicit, să slăbească.

Nimeni nu ar trebui să ia laxative pentru pierderea în greutate, au spus medicii.

„Dacă vă gândiți să folosiți laxative pentru a pierde în greutate, singurul lucru pe care îl faceți este să curățați apa și scaunul, care nu fac parte din masa dumneavoastră corporală”, a spus dr. William Chey, șeful diviziei de gastroenterologie de la Universitatea din Michigan.

Abuzul de laxative pune sănătatea în real pericol

Medicii spun că abuzul de laxative în acest mod poate duce la deshidratare, crampe, greață, vărsături sau niveluri scăzute de potasiu în sânge, ceea ce poate crește riscul unui atac de cord.

Administrarea regulată de laxative pentru alte probleme decât constipația poate crește, de asemenea, riscul de pancreatită sau pietre la rinichi.

Mai mult, medicii le trasmit celor care iau laxative și suferă de scădere bruscă în greutate, sânge în scaun sau constipație care durează mai mult de trei luni ar trebui să consulte un medic, a spus dr. Satish Rao, profesor de medicină la Universitatea Augusta.

„Nu aș recomanda nimănui cu constipație cronică să ia cu laxative", a spus el. „Fără un diagnostic adecvat, vă puteți face rău”.

Oamenii au devenit mai sedentari, au o dietă mai puțin sănătoasă și iau mai multe medicamente ca niciodată, toate acestea putând contribui la constipație. Schimbarea dietei, dar și o mișcare fizică zilnică pot contribui la ameliorarea simptomelor de constipație.

„Există date care arată că fructe precum prunele uscate, kiwi, mango pot fi eficiente pentru unii oameni”, spun specialiștii, citați de adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net