Reguli atunci când bei alcool. Ține cont de ele și nu te va durea capul

Ultima actualizare:

Au mai rămas două zile până la Revelion şi, indiferent unde l-ai petrece, cu siguranţă va fi o noapte cu muzică, mâncare, şampanie şi băuturi tari. Nu va fi adult care să nu ciocnească un pahar. Unii sunt obişnuiţi, alţii nu, însă un lucru e clar: trebuie să bei cu cap şi, mai ales, cu măsură! În caz contrar, ai de suferit a doua zi.

Ce se întâmplă în corpul tău când bei un pahar 

Efectele alcoolului în organismul tău nu sunt dintre cele mai fericite. În primul rând, el este metabolizat cu mare greutate de ficat, obosindu-l şi generând toxine. Apoi, îngreunează digestia şi predispune la îngrăşare, căci are calorii. O doză de bere are, spre exemplu, cel puţin 200 de calorii, tot atât un pahar de vin roşu dulce, iar 100 ml de gin are 265 de calorii. Mai mult decât atât, în prezenţa lui, grăsimile şi glucoza nu se mai pot metaboliza normal, depunându-se ca lipide în celulele adipoase. Ceea ce înseamnă că o mâncare consumată alături de alcool îngraşă şi mai tare. Medicii recomandă consumul de alcool la distanţă de o oră de masă, nu combinat cu mâncăruri grele, prăjite, sau cu dulciuri.

De ce apare mahmureala

Un alt efect al alcoolului este acela că deshidratează mult organismul. Dacă mai adăugăm şi transpiraţia din timpul dansului, ajungem, după o noapte de petrecere, la un ridicat nivel de deshidratare. Aceasta este principala cauză a durerilor de cap şi ale senzaţiei de gură uscată care apar a doua zi.

Bea, dar cu cap!

  • Nu combina alcoolul cu mâncarea, pentru a nu îngreuna digestia, dar nici nu-l bea pe stomacul gol. În caz contrar, ajunge imediat în sânge, iar tu te vei îmbăta mai repede. În plus, va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă. E bine să mănânci ceva cu o oră înainte de a bea un pahar.
  • Pe parcursul serii, alternează mâncarea cu băutura. Astfel, încetineşti absorţia rapidă a alcoolului în sânge şi protejezi stomacul.
  • Consumă băuturi mai slab alcoolizate şi nu le combina. Poţi bea în aceeaşi seară vin, bere şi ţuică, însă doar la distanţă între ele şi nu pe stomacul gol.
  • Nu uita să mai bei şi apă. Corpul are nevoie să se hidrateze şi să proceseze alcoolul.
  • Cunoaşte-ţi organismul şi nu depăşi măsura! Nu te lăsa antrenat de colegii de pahar, care poate au mai multă rezistenţă decât tine. Dacă te simţi puţin ameţit, ia o pauză şi treci pe apă. A doua zi, te vei felicita pentru gestul tău.

Leacuri de după beţie

  • Dacă totuşi a doua zi te simţi rău, nu merge pe principiul „cui pe cui se scoate” şi să te dregi tot cu alcool. Vei înrăutăţi situaţia. Cea mai indicată e apa.
  • Mănâncă ceva uşor ca să nu-ţi mai oboseşti ficatul cu alimente prea grase.
  • Nu bea mai mult de o cafea dimineaţa pentru că şi ea deshidratează. 
  • Mierea e un leac natural remarcabil. Ea ajută organismul slăbit să-şi refacă rezervele de potasiu, sodiu şi fructoză, eliminând astfel efectele mahmurelii.
  • Banana calmează stomacul, mai ales dacă e mâncată amestecată cu lapte şi îndulcită cu miere. 
  • Zeama de varză te pune şi ea pe picioare pentru că ajută la metabolizarea alcoolului şi la eliminarea toxinelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net