Reguli care îţi protejează articulaţiile. Obiceiurile simple care le mențin sănătoase
Din diferite cauze, articulaţiile se pot deteriora şi pot apărea dureri şi disconfort la mişcare, ceea ce îţi afectează desfăşurarea activităţilor zilnice şi stilul de viaţă. În ajutor ai diferite suplimente alimentare, însă poţi ţine cont şi de anumite obiceiuri.
Este important să înţelegi că articulaţiile trec prin schimbări în urma traumantismelor sau pe măsură ce avansezi în vârstă. Este posibil, de pildă, ca femeile să înceapă să prezinte semne ale durerii articulare după vârsta de 50 de ani, pe când la bărbaţi, aceste probleme pot să apară înainte de vârsta de 45 de ani. Uite ce să faci pentru a-ţi proteja articulaţiile!
Menţine greutatea. O primă regulă în ceea ce priveşte sănătatea optimă a articulaţiilor este să-ţi menţii greutatea corporală, pentru că orice kilogram în plus aduce stres asupra articulaţiilor. Studiile au descoperit că pierderea în greutate reduce semnificativ durerea şi rigiditatea genunchiului asociate cu osteoartrita genunchiului (gonartroza).
Exerciţii fizice uşoare. Exerciţiile fizice întăresc muşchii din jurul articulaţiilor, ajutând la eliminarea presiunii de pe ei şi pot îmbunătăţi fluxul de nutrienţi către cartilaj. Însă, trebuie să ţii cont să faci exerciţii mai blânde, pentru a minimiza stresul exercitat asupra articulaţiilor în timpul antrenamentelor. Exerciţiile cu impact redus, care sunt mai uşoare pentru articulaţii, sunt înotul, golful, mersul pe jos şi ciclismul.
Întăreşte muşchii. Muşchii care ne susţin articulaţiile trebuie menţinuţi puternici. Poţi lucra la menţinerea sau îmbunătăţirea forţei musculare făcând exerciţii de întărire prin antrenamente cu greutăţi. Ai grijă să ajustezi mişcările şi să nu exagerezi.
Acizi graşi omega-3. Unii experţi cred că acizii graşi Omega-3 ajută în durerile articulare. Aşadar, consumă peşte, seminţe de in, kale, spanac, varză de Bruxelles şi nuci, dar şi suplimente cu ulei de peşte.
Alimente antiinflamatoare. Durerea articulară este adesea cauzată de inflamaţie. Deşi alimentele antiinflamatoare nu vor repara cartilajele sau articulaţiile deteriorate, ele pot reduce o parte din disconfort. Încearcă alimente bogate în acizi graşi Omega-3, fructe bogate în antioxidanţi (cireşe şi portocale), avocado, ceai verde şi ulei de măsline.
Calciu şi vitamina D. Calciul ajută la întărirea oaselor şi este deosebit de important pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă, care prezintă un risc mai mare de osteoporoză. Poţi obţine calciu din brânză, iaurt şi lapte, dar dacă ai intoleranţă la lactoză, poţi consuma broccoli, spanac, kale, sardine, somon conservat, suc de portocale îmbogăţit cu calciu şi produse din soia.
Hidratare. Nu uita că hidratarea este şi ea o măsură care te ajuta să îţi menţii articulaţiile sănătoase, deoarece apa din organismul tău lubrifiază cartilajul şi tendoanele.
Dormi suficient. Nopţile agitate pot provoca depresie, pot agrava durerea şi chiar pot face mai probabil ca artrita să ducă la dizabilitate. Culcă-te şi trezeşte-te la aceeaşi oră în fiecare zi, oprişte dispozitivele electrice cu cel puţin o oră înainte de somn, fă o baie caldă sau savurează un ceai, conform doc.ro.