Remedii cu sfeclă roşie
Sfecla roşie este un medicament natural, care are proprietatea de a creşte cantitatea de hemoglobină din sânge şi de a regenera celulele hepatice. Află din noul număr al revistei „Click! pentru femei“ ce boli poate preveni şi trata!
Bogăţie de substanţe nutritive
Vitaminele A şi C, complexul de vitamine B, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, iodul, calciul, fierul şi antioxidanţii sunt o parte dintre compuşii care se află în compoziţia sfeclei roşii. În stare crudă, doza zilnică recomandată de sfeclă roşie este de 100-150 de grame, în combinaţie cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, ţelina sau varza roşie. Este bine să mănânci sfecla roşie crudă sau coaptă doar cât să intre furculiţa cu uşurinţă în ea. Dacă e gătită prea mult, îşi pierde din substanţele nutritive.
Protejează ficatul
Substanţele nutritive din sfecla roşie protejează celulele hepatice, contribuie la regenerarea lor şi stimulează buna funcţionare a ficatului. Sucul de sfeclă roşie este recomandat bolnavilor de hepatită, dar şi suferinzilor de ficat gras. Stoarce o jumătate de sfeclă roşie, un morcov şi un măr şi bea sucul imediat. Poţi ţine cura câteva săptămâni.
Împiedică depunerile de grăsimi
Betalaina, pigmentul care dă sfeclei nuanţa roşie, împiedică depunerea colesterolului pe pereţii interiori ai vaselor de sânge. Persoanele care au probleme cu valorile crescute ale colesterolului pot mânca de trei ori pe săptămână salată de sfeclă roşie, amestecată cu alte crudităţi, sau pot bea câte un pahar de suc obţinut dintr-o sfeclă stoarsă şi un castravete. Tratamentul e eficient doar dacă e urmat câteva luni la rând.
Indicată în afecţiuni cardiovasculare
S-a constatat că sfecla roşie scade tensiunea arterială cu 20%, dacă este consumată frecvent. Previne bolile cardiovasculare. Conţinutul ridicat de potasiu ajută la întărirea muşchiului inimii. Trece o sfeclă mică prin storcătorul de fructe, apoi amestecă sucul obţinut cu o cantitate egală de miere. Bea sucul de trei ori pe zi, în cantităţi egale. Ţine cura cu suc de sfeclă roşie o lună, apoi fă pauză două săptămâni.