S-a găsit explicaţia. De ce avem buze

simeon stalpnicul png
Buzele sunt o zonă foarte sensibilă: dacă nu ai grijă, te poţi răni uşor. Însă sunt o parte esenţială a corpului umanFoto: Getty

Oamenii au o trăsătură ieşită din comun: în jurul gurii avem o zonă foarte sensibilă de ţesut roz. Deşi buzele par inutile la prima vedere, mai ales că majoritatea animalelor nu are, experţii au găsit în sfârşit explicaţia pentru care oamenii au buze.

Păsările se descurcă fără, iar multe mamifere le au, deşi le ţin ascunse, în interiorul gurii. În cazul oamenilor, buzele sunt mereu întoarse în afară, notează bbc.com. Deşi par a nu avea o utilitate imediată şi poate fi foarte dureros să le rănim, buzele sunt foarte importante. 

Ne ajută să mâncăm

Însă de la naştere, ne folosim buzele pentru a suge: e un instinct primar. Bebeluşii pot fi alăptaţi pentru că au acest instinct încă din prima clipă de viaţă.

Fără ele, nu am putea pronunţa clar

Buzele sunt importante în procesul de mâncat, dar şi în vorbire. În lingvistică, buzele sunt locuri de articulare, locuri care ajută ca aerul să circule în şi din plămâni, conform bbc.com. "Ca să poţi pronunţa «b», «p», «m», îţi lipeşti buzele. Ca să spui «v» sau «f», îţi duci buze de jos spre dinţii de sus."

Sărutul ne ajută să ne alegem partenerii potriviţi

Vorbirea e o parte importantă din viaţa oamenilor, dar sărutul e mai amuzat. Deşi nu e prezent în întreaga lume, sărutul apare în 90% dintre culturile lumii. "Noi europenii suntem atât de obişnuiţi să folosim sărutul ca semn al afecţiunii încât îl considerăm universal. Însă lucrurile nu stau aşa: el e necunoscut de maurii din Noua Zeelandă, cei din Tahiti, Australia, de eschimoşi", scrie Charles Darwin. 

Toţi, sărutul ar putea să îşi aibă originile într-o combinaţie de impulsuri moştenite şi comportament învăţat. Alte specii sărută şi ele, cum ar fi cimpanzeii şi maimuţele. Se pare că sărutul la cimpanzei a apărut când mamele îşi hrăneau puii, dându-le mâncarea din gura lor. "Astfel, creierul ar asocia sărutul cu primirea hranei, care duce la plăcere. În plus, în buze există numeroase terminaţii nervoase, ceea ce poate duce la extaz". 

Buzele sunt bucăţi de ţesut extrem de sensibil. Aşa cum mânile sunt importante pentru a descoperi lumea, la fel sunt şi buzele. Conform cercetătorului Gordon Gallup, în culturile în care nu există sărut, partenerii îşi suflă unul altuia în faţă, ling sau freacă faţa celuilalt înainte de actul sexual. Aşa numitul "sărut escomos" nu se referă la frecatul nasurilor, ci la mirositul partenerului. "Se prea poate ca sărutul să fi evoluat ca un mod mai plăcut de a-ţi mirosi posibilii parteneri". 

Gallup a studiat sărutul în cadrul unui grup specific: studenţii americani. El a descoperit că studentele determină dacă un partener sărută bine printr-o combinaţie de gust, miros şi indicii chimice. Sărutul indică lucruri ca igiena de bază: întrebaţi dacă şi-au schimbat părerea despre un partener după un sărut neplăcut, 59% dintre bărbaţi şi 65% dintre femei au spus da. 

Deşi e limitat la un număr restrâns de oameni, studiul lui Gallup indică un lucru important despre sărut: facilitează mirositul şi ne ajută să determinăm cât de potrivit e cel pe care îl sărutăm. 

De asta, o buză crăpată sau muşcată e un preţ mic de plătit. 

https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
cub octavia geamanu marian ionescu png
img (3) jpg
anamaria prodan si ionela prodan
Melania şi Donald Trump
tudor chirila 2 jpg
zanni
Ruxi și cristi mitrea
Alla Pugaciova FOTO Twitter
Alexander Lukașenko FOTO AFP
image
image
image
image
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg
pexels karolina grabowska 6919956 jpg
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock