Să mănânci sau nu morcovi ca să vezi bine?

Ultima actualizare:

„Morcovii fac minuni pentru ochi”, „trebuie să porţi ochelari cu filtru de protecţie la calculator, ca să nu-ţi strici vederea”, sau „te dor ochii pentru că te-a tras curentul”. Sunt afirmaţii vechi, împământenite, în care mulţi cred cu toată convingerea. Ei bine, aflaţi că lucrurile nu stau chiar aşa. Medicul oftalmolog Diana Năstase demontează cele mai mari mituri legate de sănătatea ochilor.

Diana Năstase
Diana Năstase
  • „Îţi strici ochii dacă stai mult timp la calculator”. Câţi nu susţin că au ajuns să aibă nevoie de ochelari pentru că lucrează foarte mult la birou?! Dr. Diana Năstase îi linişteşte şi spune că miopia sau hipermetropia nu pot fi influenţate de privitul în ecrane. Altceva se întâmplă. „Din cauză că ne concentrăm, uităm să clipim, corneea se usucă, apare disconfortul şi se accentuează oboseala. Pentru a preveni aceste probleme, e bine să luăm măcar o pauză de 5 minute pe oră, în care să privim la distanţă. La nevoie, se pot pune nişte lacrimi artificiale fără conservanţi”.

  • „Nu mai citi aşa de aproape! O să ajungi să porţi ochelari!”. Aşa e, dacă simţi nevoia să apropii cartea de ochi, înseamnă că deja ai probleme cu vederea şi trebuie să porţi ochelari. Însă faptul că ţi-ai vârât ochii în carte nu e o cauză a problemelor de vedere, ci o consecinţă. De asemenea, lumina slabă de citit nu poate provoca miopie, doar îţi oboseşte ochii şi îţi poate da dureri de cap, din cauza concentrării. „Dioptriile nu pot fi influenţate în nici un fel, ne naştem cu ele”, spune Diana Năstase, medic specialist oftalmolog în cadrul Policlinicii Ministerului de Interne.
  • „La calculator e bine să ai ochelari cu filtru de protecţie”. Nu e necesar, dă asigurări specialistul. „La toate opticile medicale se încearcă vânzarea ochelarilor cu acest filtru pentru lumină albastră. Dar nu există nici un studiu că ele ajută la reducerea oboselii. Doctorii nu recomandă filtre, nu e nevoie de ele. În plus, toate monitoarele moderne au incluse filtre UV”.

  • E bine să mâncăm morcovi pentru o vedere bună. Potrivit specialistului, nu avem nevoie de vitamine pentru ochi. „Cum ar fi să luăm o tonă de vitamine pentru toate organele din corp?! E imposibil. Dacă avem o alimentaţie echilibrată, e suficient. Doar în cazurile pacienţilor cu probleme de vedere avansate, care mai văd doar nişte umbre, se prescriu suplimente alimentare, printre altele”.

  • Există picături care previn apariţia cataractei. Medicul Diana Năstase povesteşte că foarte multe persoane folosesc picături cu vitamine şi minerale pentru a preveni apariţia cataractei. „E inutil. Cataracta este o opacifiere a cristalinului care apare odată cu vârsta, e un proces degenerativ care nu se poate preveni. Boala continuă să evolueze indiferent dacă punem sau nu picături”, susţine medicul oftalmolog.
  • „Mă dor ochii pentru că m-a tras curentul”. Nu există curent la ochi, susţine medicul. Singurul sâmbure de adevăr este că, la temperaturi scăzute, celulele sistemului imunitar sunt mai puţin active, făcându-te mai vulnerabil în faţa microbilor care oricum există în jurul ochilor, pe mâini, în aer. Ei pot da inflamaţie, infecţie, nevralgie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net