Sânzienele, leac pentru tiroidă

Plantă cu multe proprietăţi medicinale, sânzienele ajută la tratarea a peste 40 de afecţiuni, printre care şi cele ale tiroidei. Află din numărul de iunie al revistei „Click! Sănătate” care sunt beneficiile acestei plante.

Sânzienele sau drăgaica, cum i se mai spune, este o plantă cu flori mici, albe sau galbene, cu o mireasmă plăcută, ce atinge o lungime de până la 60 de centimetri. Perioada maximă de înflorire este în luna iunie, în perioada solstiţiului de vară. În tradiţia populară, planta se recoltează abia după sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Se crede că înainte de această zi, florile nu trebuie culese de nici o persoană, fie ea copil sau bătrân, deoarece atrage ghinionul. Din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, sânzienele ocupă un loc aparte în medicina naturistă, tratând boli grave precum cele ale tiroidei, de piele, urinare şi uterine.

  • Sânziana galbenă, smântânica – cum mai este cunoscută în popor – creşte pe culmile munţilor, preferând înalţimile şi are flori galben-aurii, cu parfum îmbietor de miere, dar gust foarte amar. Acestea au proprietăţi terapeutice, datorită conţinutului chimic divers, între care glicozide, coloranţi galbeni şi roşii, taninuri, acizi organici, enzime şi săruri minerale.
  • Sânziana albă sau drăgaica are flori gingaşe, alb-gălbui, cu aceeaşi mireasmă inconfundabilă de miere şi creşte mai ales pe marginea drumului. Florile sunt folosite ca leac în: boli tiroidiene, icter, gută, reumatism cronic şi tulburări circulatorii. Ambele plante sunt la fel de bune în vindecarea bolilor şi se folosesc în mod asemănător.
  • Ceaiul pentru normalizarea funcţiei tiroidiene. Ceaiul din flori de sânziene (albe şi galbene) se foloseşte atât în tratarea hiperfuncţiei tiroidei, cât şi a hipofuncţiei, ajutând la normalizarea activităţii glandei tiroide. Remediul are rol şi în diminuarea nodulilor tiroidieni.Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori la 250 ml de apă. Se lasă la temperatura camerei 6-8 ore, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. 
  • Infuzia de drăgaică. Pentru efecte maxime în tratarea afectiunilor tiroidiene, se recomandă infuzia concentrată de sânziene. Aceasta se pregăteşte dintr-o lingură de plante la 250 mililitri de apă clocotită. Se ţine la infuzat 20 de minute, după care se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se urmează tratamentul zilnic, minimum 12 luni. 
Gabriel Apostol, fost concurent Masterchef
foto1 copii crisanB jpg
Anca Dinicu  jpg
harry si meghan jpg
FotoJet (2) jpg
mihaela radulescu jpg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
gol japonia spania cm 2022  foto GettyImages 1446200998 (1) jpg
image
image
image
image
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
inselat jpeg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
foto2 liliana jpg
calendar ortodox 2021 2 decembrie sfantul prooroc avacum bizant sec xiv jpeg
cele mai frumoase polițiste 4 jpg