Secretele unei vieți cât mai lungi! Un renumit medic a dezvăluit cum să trăiești fără să îmbătrânești

Ultima actualizare:

Din totdeauna visul oamenilor a fost o ”tinerețe fără bătrânețe”. Diverși specialiști au oferit soluții minune, de la mâncăruri cu ingrediente secrete la loțiuni speciale și chiar exerciții și ritualuri care nu lasă corpul să îmbătrânească. O cercetătoare în domeniul longevității și psihiatru din SUA spune că totul este de la stres, așa că a inventat metoda „stres fitness” 

Stresul poate fin controlat prin sport
Teoria stresului controlat prin sport ajută la sănătatea organismului. Foto:CaTine.ro

Elissa Epel este profesor la Universitatea California din San Francisco și director al Centrului de Îmbătrânire, Metabolism și Emoții al UCSF. Ea are o teorie despre ceea ce produce îmbătrânirea accelerată a organismului, provoacă riduri și face ca anii să lase urme. 

„Pentru a-mi împiedica organismul să îmbătrânească rapid și să ajungă la o stare cronică, folosesc o tehnică numită <stres fitness>”, spune Elissa Epel, psiholog în domeniul sănătății și cercetător în domeniul longevității. 

Cum funcționează teoria „stres fitness” 

Elissa Epel spune că stresul este pur și simplu toxic pentur organism și are un impact mult mai dur decât se știa: celulele sunt afectate prematur și crește riscul de obezitate, boli de inimă, demență și depresie. În schimb, pe termen scurt, surprinzător, dacă ții stresul sub control efectele pot fi benefice pentru organism. 

Cum este posibil ne explică psihiatra. Stresul ținut sub control pregătește mintea și corpul pentru ceea ce trebuie să facem în momentul respectiv. Stresul cronic, însă, este mai extrem și mai consecvent - și are efecte toxice asupra organismului. 

Soluții pentru un „stres fitness”

„Fitness stress” este o modalitate de a antrena organismul cu scurte „explozii de stres”. Studiile arată că acesta poate îmbunătăți sănătatea durata de viață regenerativă a celulelor, în loc să le uzeze încet.  

„Comparați consumul de cafea pe toată durata unei zile, cu savurarea unei singure doze de espresso. Prima variantă nu este atât de bună pentru sănătate și probabil că ne va face să ne simțim neliniștiți și agitați; cea de-a doua vine cu beneficii pentru îmbunătățirea dispoziției și a sănătății”, mai explică cercetătoarea conform CNBC 

Teoria cafelei espresso este valabilă și în cazul stresului. Astfel, sunt necesare „doze” scurte și intense de stres, care vor ajuta procesul de recuperare a organismului și îl vor antrena să fie mai rezistent la stresul zilei de mâine 

Metode de „fitness stres” 

1. Antrenamentul în intervale de intensitate ridicată 

Efectuați o rundă de antrenament în intervale de intensitate ridicată, care durează aproximativ șapte minute. Puteți alege câte doriți din lista de mai jos, dar păstrați-o simplă pentru început: 

-Genuflexiuni 

-Planșa 

-Planșa laterală 

-Jumping jacks (săritură cu brațele și picioarele desfăcute și revenire în poziția inițială) 

-Alergare cu genunchii la piept (pe loc)  

-Sărit coarda 

-Cățărare 

-Săritură înaltă din poziția cu un genunchi jos și revenire în poziția inițială cu celălalt genunchi 

-Sărituri 

-Flotări cu săritură 

Efectuați fiecare exercițiu timp de 30 de secunde, urmate de 10 secunde de odihnă. Repetați până când se termină cele șapte minute. Găsiți limita de intensitate și viteza în care simțiți un oarecare disconfort sau dificultate. Întâmpinați disconfortul și dificultatea ca parte a experienței - nu luptați împotriva lor. 

Dacă nu ați mai fost activ de ceva timp, începeți cu ceva accesibil, cum ar fi mersul pe jos lent spre vioi.  

2. Faceți un duș cu apă rece 

Studiile au descoperit că efectuarea unui duș rapid, rece, poate diminua inflamația, crește longevitatea și vă poate îmbunătăți metabolismul.  

La sfârșitul unui duș cald, rotiți robinetul la apă rece. Încercați să stați sub jet timp de 15-30 de secunde, până la un minut. Împingeți-vă la limită în același mod în care ați face exerciții fizice, apoi relaxați-vă în el.  

Pentru a construi rezistența, potriviți șocul răspunsului la stres cu o minte relaxată cât mai mult posibil. Expunerea la frig activează stresul pozitiv, la fel și expunerea la căldură, în circumstanțele potrivite. 

Deși este nevoie de mai multe cercetări, unele studii au găsit legături între băile în saună și riscurile mai mici de probleme cardiovasculare și inflamații. 

Ritmul cardiac crește în timpul utilizării saunei, ca și cum ați face exerciții fizice moderate. Dacă aveți acces la o saună acasă sau în sala de sport, încercați să stați în ea timp de 30 de minute. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net