Semne ale menopauzei care te duc la endocriniolog
Deşi văzută ca o problemă de sănătate, menopauza nu este o boală, în ciuda simptomelor care o însoţesc. Este vorba despre un fenomen fiziologic cu care se confruntă toate femeile la un moment dat.
Încă înainte de a ajunge la menopauză, femeile se tem de acest moment, din cauza povestirilor celor care trec prin acest proces: kilograme în plus, bufeuri, stări depresive şi nervi.
„Menopauza înseamnă încetarea funcţiei ovariene, atât de secreţie a hormonilor sexuali feminini - estrogen şi progesteron, cât şi a funcţiei ovulatorii - absenţa de un an a menstrelor. Se instalează prin „consumarea” numărului de foliculi din ovare. Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi primordiali, din care pierd destui până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulaţie. Aşadar, avem număr diferit de foliculi, genetic vorbind, şi, deci, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.Vârsta de debut se consideră normală după 40 ani.
Când se manifestă anterior acestei vârste, se consideră menopauză prematură, iar patologia ei face subiect sperat în endocrinologie şi ginecologie. Cazurile doamnelor care au ciclu şi după 55 de ani, iarăşi sunt de urmărit din cauza riscului de hiperplazie de endometru - mucoasă uterină şi a cancerului de sân”, spune dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Cum se manifestă
Endocrinologul identifică principalele simptome ale acestei etape biologice:
· modificări ale părului şi unghiilor. Astfel, în această perioadă, părul poate să cadă mai des, să fie mai uscat, lipsit de strălucire şi fragil. Unghiile îşi pierd din rezistenţă şi din luciu, în timp ce pielea este mai uscată, mai aspră, având nevoie de mai multă cremă pentru hidratare.
Află pe clicksanatate.ro mai multe simptome ale menopauzei!