Semne că ai fibrom uterin

Ultima actualizare:

Fibromul uterin, cunoscut şi sub numele de miom, este una dintre cel mai des întâlnite tumori beningne (necanceroase), ce afectează 3 din 4 femei aflate la vârstă reproductivă. Descoperit de cele mai multe ori întâmplător, în timpul unui control ginecologic, fibromul are câteva simptome pe care nicio femeie nu ar trebui să le ignore.

Fibromul uterin este caracterizat de apariţia unei excrescenţe a uterului. Fără a se cunoaşte exact cauzele apariţiei tumorii, medicii sunt de părere că de vină sunt dezechilibrele hormonale, nivelurile crescute de estrogen şi progesteron influenţând creşterea fibromului. Din păcate, apariţia fibromul uterin nu poate fi prevenită şi este una dintre afecţiunile ce se pot moşteni. 

Medicul Andreas Vythoulkas explică de ce apare,  cum se tratează şi cât de periculos e pentru femei
Medicul Andreas Vythoulkas explică de ce apare, cum se tratează şi cât de periculos e pentru femei

! Simptome. “Sunt puţine cazurile când simptomele existenţei fibromului nu se fac resimţite. Pentru că, în cele mai multe ori, femeile cu fibrom uterin prezintă sângerări uterine, tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale şi senzaţii permanente de balonare, tulburări de menstruaţie, creşterea în volum a abdomenului şi o senzaţie permanentă de presiune în cavitate, incontinenţă urinară, dureri în timpul actului sexual, dureri acute în zona lombară, infertilitate”, explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Diagnosticul se pune doar în urma unui control ginecologic ce cuprinde, pe lângă anamneza ciclurilor menstruale, şi o investigaţie ecografică ce poate fi transabdominală, dar cel mai adesea transvaginală, când se poate observa cu uşurinţă formaţiunea tumorală.

! Tratament. Tratamentul se aplică în funcţie de vârsta femeii, de fertilitatea acesteia sau în funcţie de intensitatea simptomelor. Pentru femeile tinere, tratamentul medicamentos constă în administrarea unor hormoni ce ajută la reglarea ciclurilor menstruale şi la reducerea dimensiunii tumorii. Din păcate, fibromul poate să reapară după efectuarea tratamentului.

“În cazurile când simptomele sunt severe şi calitatea vieţii e diminuată, se recomandă fie intervenţia de histerectomie (îndepărtarea totală a uterului), caz în care femeia nu mai poate avea o sarcină, fie miomectomia (adică extirparea fibromului cu păstrarea uterului), ceea ce face posibilă o viitoare sarcină. Un alt tip de intervenţie este embolizarea uterină, ce constă în închiderea vaselor de sânge care «hrănesc» fibromul, operaţie ce duce la resorbţia miomului şi revenirea uterului la dimensiuni obişnuite”, mai spune dr. Vythoulkas.

! La menopauză, simptomele scad. În cazul doamnelor aflate la o vârstă apropiată menopauzei şi care prezintă simptome uşoare sau moderate, tratamentul nu este necesar. Dar se recomandă controalele ginecologice regulate pentru a urmări evoluţia tumorii. După instalarea menopauzei, nivelurile de estrogeni şi progesteron scad, ceea ce va determina micşorarea sau chiar dispariţia celor mai multe dintre tumorile uterine şi scăderea simptomelor atât de deranjante. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net