Sfecla îţi ţine ficatul sănătos
Dacă suferiţi de greaţă, aveţi coşuri sau schimbări bruşte de dispoziţie aţi putea avea probleme cu ficatul. Specialistul Click!, fizician Ştefan Puşcă, ne dezvăluie câteva trucuri simple.
Ficatul nostru joacă şi rolul de filtru al toxinelor din organism, printre care substanţe provenite din: alcool, tutun, aditivi alimentari, chimicale, conservanţi sau medicamente. Atunci când suntem nervoşi e posibil ca ficatul nostru să conţină o cantitate de toxine la care nu poate face faţă.
Iată ce putem face:
* consumul câtorva alimente poate influenţa în bine starea ficatului şi ajută la regenerarea acestuia. Iată care sunt acestea: sfecla, pătrunjelul, unele alge comestibile, prunele uscate, stafidele.
* simpla masare a două zone, aflate în palma dreaptă şi talpa piciorului drept pot ajuta la ameliorarea stării de sănătate a ficatului. Zona din palma dreaptă se găseşte sub perniţa de la baza degetului mic, între margine şi centrul palmei, iar cea din talpa dreaptă se găseşte pe marginea ei exterioară la circa 3 lăţimi de deget sub baza degetului mic. Pentru palma dreaptă, masajul se face susţinând palma cu degetele arătător şi mijlociu de la mâna stângă şi efectuând mişcarea mai întâi în sensul acelor de ceasornic şi apoi în sens invers. În cazul tălpii, se va masa zona în cauză mai întâi cu degetul mare de la mâna dreaptă în sensul acelor de ceasornic şi apoi cu degetul mare de la mâna stângă în sens invers, câteva minute. În cazul în care apar senzaţii neplăcute în zonele masate, aceasta confirmă afectarea ficatului. Se va reduce presiunea cu care se face masajul şi se va repeta de două ori pe zi.