Sfecla roșie, o legumă valoroasă ca aliment și medicament pentru boli grave

Ultima actualizare:

    Sfecla roșie nu este doar o legumă valoroasă, ci și un remediu de ajutor în tratarea multor bolifoto: pixabay.com
Sfecla roșie nu este doar o legumă valoroasă, ci și un remediu de ajutor în tratarea multor bolifoto: pixabay.com

Înrudită cu morcovul și napul, legume rădăcinoase, sfecla este un depozit de vitamine și microelemente. Spre deosebire de celelalte legume, substanțele hrănitoare conținute de sfeclă nu se distrug prin fierbere.

Sunt renumite virtuțile culinare și cele medicale de prevenire a bolilor de sânge și din acest punct de vedere, sfecla roșie este la concurență cu usturoiul.

Minerale importante în structura sfeclei

  • Cupru. Lipsa cuprului în alimentație provoacă înărunțirea timpurie, iar în cazul unei accidentări, procesul de videcare este greoi.
  • Zinc. Datorită zincului din conținutul său, sfecla protejează vederea, previne apariția coșurilor și căderea părului. Zincul ne protejează organismul de infarct miocardic.
  • Mangan. Este firesc să amintim că în rădăcina de sfeclă există și cantități de mangan, care ne protejează ficatul de distrofie adipoasă (încărcarea ficatului cu multe grăsimi), scade nivelul zahărului din sânge, elimină surplusul de apă din corp și contribuie la lupta cu scleroza.
  • Iod. Iodul din rădăcina de sfeclă favorizează metabolismul, fiind util persoanelor obeze ce au și probleme cu tiroida, dar este și un aliat important în lupta contra cancerului. De asemenea, încetinește procesul îmbătrânirii.
  • Celuloza. Este bună pentru funcționarea tractului intestinal, fiind un remediu valoros pentru tratarea obezității și constipației.
  • Se folosesc toate părțile sfeclei

Toate părțile sfeclei merită valorificate
Toate părțile sfeclei merită valorificate
  • În medicina populară sunt valorificate părțile componente ale sfeclei, inclusiv frunzele și tuberculii.
  • Despre rădăcina sfeclei, nutriționiștii precizează că favorizează eliminarea secrețiilor biliare, fiind și un excelent detoxifiant. În același timp, rădăcina de sfeclă este și un tonic de excepție și combate și bolile de rinichi și pe cele ale vezicii biliare.
  • Coaptă în cuptor, rădăcina de sfeclă își protejează toate proprietățile nutritive. Prin fierbere se eliberează în apă substanțele nutritive conținute.
  • "Sucul sfeclei este unul dintre cele mai prețioase tonice pentru globulele roșii și pentru sânge. Sucul sfeclei este deosebit de valoros și prin concentrația mare de calciu solubil, fiind benefic în decalcifieri, osteoporoză și spasmofilie. Este energetic și indicat mai ales în anemie, demineralizare, tuberculoză și menopauză", precizează Eugen Giurgiu, cercetător în domeniul fitoterapiei și doctor în biochimie.
  • Cum se prepară și cum se consumă sfecla
  • Sfecla se poate consuma crudă, rasă fin, minimum 30 gramde de trei ori pe zi, pentru perioade lungi.
  • Așa cum am spus mai sus, și coaptă în cuptor este o variantă excelentă.
  • Sucul de sfeclă se recomandă să se consume câte 200 ml de trei ori pe zi. La începutul curei se consumă doar 50 ml o dată pe zi și, treptat, în funcție de cum tolerează organismul, doza de suc crește până la 200 ml de trei ori pe zi. În cazul bolnavilor de cancer sau de alte afecțiuni grave, sucul de sfeclă se consumă împreună cu morcovi, salată verde, mere, pătrunjel. Ideală este o cură de cel puțin șase luni, cu câte 100 ml de trei ori pe zi.
  • Vinul tonic din sfeclă. În medicina populară, vinul de sfeclă are o acțiune tonică generală, iar metoda prin care se consumă se numește "7 pahare". Se combină câte 250 ml de suc de sfeclă, de morcov, de ridiche neagră, usturoi, lămâie, miere și vin roșu dulce.Acest amestec se păstrează în sticle la frigider și se consumă câte 50 ml de trei ori pe zi. Cantitatea de 1750 ml este cura ce se poate repeta de cinci ori pe an, respectând câte o pauză de 3-4 săptămâni. Acest preparat este recomandat ca revitalizant al organismului, mai ales după intervenții chirurgicale, chimioterapie.

Sfecla, în tratarea alcoolismului

Se folosește un complex de metode care ajută la reducerea tentației de a consuma alcool. Cu 30 de minute înainte de masă se consumă 100 ml suc de sfeclă, iar în timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consumă salată se sfeclă rasă, fiartă sau coaptă, și organismul se îmbogățește cu săruri de potasiu. 

Sfecla, de ajutor pentru bolnavii de cancer

În cazul persoanelor care suferă de cancer, în diverse preparate cu sfeclă se adaugă fulgi de ovăz, hrean sau lapte prins. Într-un centru oncologic de la Moscova li se prescrie pacienților sp consume câte 250 grame de sfeclă crudă rasă fin, în 3-4 reprize. Dacă sfecla crudă nu este tolerată de organism, aceasta se înlocuiește cu 300 ml suc de sfeclă. După trei săptămâni de administrare, rezultatele analizelor lor au fost mai bune.

Persoanele cu cancer mamar și de piele și se aplică zilnic 4-5 pansamente cu suc de sfeclă pentru mișcorarea locului afectat de boală. Sfecla se folosește de mulți ani în Europa Centrală pentru tratarea cancerului și, în zilele noastre, studiile științifice i-au înțeles valoarea.

În sfecla roșie se găsesc diverși compuși anticancerigeni. Sfecla sporește preluarea oxigenului în celule, cu un procent surprinzător de 400%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net