Siropurile naturale te scapă de boli
Ai probleme cu imunitatea, rinichii sau te chinuie tusea?
Click! a făcut o listă cu siropuri naturale, la care poți apela dacă ai probleme de sănătate.
Siropul de cătină, pentru imunitate
Despre siropul de cătină se ştie că revigorează organismul, fiind considerat un bun supliment nutritiv, care măreşte rezistenţa organismului la efort îndelungat. Siropul se obţine prin macerare la rece. Ai nevoie de jumătate de kilogram de fructe şi un borcan cu 300 g miere. Speli boabele, le laşi să se usuce bine, îndepărtezi codiţele şi le pui în blender sau mojar. Mixezi sau pisezi bine, apoi storci zeama. Ar trebui să obţii cam 300 ml de suc de cătină. Adaugi mierea şi amesteci cu o lingură de lemn într-un borcan, pui capacul şi păstrezi la întuneric. Poţi lua din acest sirop după 10 zile, câte 1-2 linguriţe în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Siropul de mentă dizolvă calculii biliari şi renali
Preparatul contribuie atât la calmarea şi fortificarea sistemului nervos, cât şi la eliminarea calculilor renali şi biliari. Îl prepari din 6 linguri de frunze de mentă pe care le fierbi, la foc mic, în 600 ml de apă. După 15 minute, îndepărtezi frunzele şi adaugi 350 g de zahăr brun în infuzie şi continui fierberea încă 15 minute. Când este călduţ, torni siropul în sticle curate, pe care le închizi ermetic. Iei zilnic câte 5 linguriţe după mesele principale, timp de o lună, şi reiei după o pauză de alte 2-3 luni.
Siropul de cimbru calmează tusea
Folosit deseori în bucătărie pentru condimentarea mâncărurilor, cimbrul este şi un remediu eficient împotriva tusei. Thymolul şi carvacrolul din componenţa cimbrului au efect antimicrobian, dezinfectant şi expectorant. Pentru sirop, tai mărunt 2 legături de cimbru şi torni peste ele un litru de apă clocotită. Le laşi până a doua zi, când strecori lichidul, îi adaugi un kilogram de zahăr şi-l fierbi până se leagă. Iei câte o linguriţă de sirop de 3-4 ori pe zi, timp de o lună.