Slăbeşte vara cu dovlecei şi roşii
Dovlecelul este foarte eficient în dietele de slăbit, fiind bine tolerat de stomac şi foarte sărac în calorii. De asemenea protejează sistemul cardiovascular prin conţinutul de vitamina C, mangan, vitamina A, magneziu, fibre, potasiu, acid folic, cupru, vitamina B12 şi fosfor.
Şi lista beneficiilor poate continua cu faptul că scade riscul dezvoltării cancerului de colon prin intermediul acidului folic, vitamina C şi vitamina A, care îndepărtează toxinele de pe pereţii colonului. E bun şi în cazurile de constipaţie.
Dar atenţie! Dovleceii proaspeţi sau sucul de dovlecei pot avea ca efecte: scaune diareice, crampe abdominale, balonare. De aceea e bine să începi cu cantităţi mai mici, crescând uşor cantitatea pe măsură ce sistemul digestiv se obişnuieşte cu acest aliment.
Piure de dovlecei
Acest fel de mâncare poate fi consumat alături de o salată verde sau salată de crudităţi, poate fi o garnitură lângă o friptură, poate fi un meniu sănătos pentru copiii foarte mici (excluzând usturoiul) şi poate fi o masă extrem de lejeră dacă vrei să slăbeşti.
Ingrediente: 500 g dovlecei, 1 ţelină medie, 400-450 g conopidă, 200-250 g cremă iaurt (max. 5% grăsime), 1 legătură mărar, 10 g unt, sare după gust. Mod de preparare: Dovlecelul spălat bine (NU curăţat de coajă) şi ţelina curăţată de coajă se taie cubuleţe şi, cu conopida, se pun la fiert în apă cu puţină sare. Când s-au înmuiat, se pasează bine împreună cu mărarul proaspăt tocat mărunt, untul şi crema de iaurt. Se potriveşte de sare, opţional se poate adăuga şi usturoiul pisat.
Legume de sezon, roşiile sunt extrem de benefice pentru sănătate, reducând riscul apariţiei cancerului, bolilor vasculare şi depresiilor. Mai mult, ajută la buna funcţionare a ficatului şi previne hemoragiile. Iar neavând grăsimi, nu îngraşă şi sunt perfecte dacă vrei să slăbeşti sau să-ţi scazi colesterolul „total" (CT) şi colesterolul „rău" (LDL).