Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești: Turmericul previne cancerul de colon şi stomac
Puține gospodine știu că turmericul, un condiment cu efecte terapeutice deosebite pentru sănătatea noastră, poate fi găsit şi pe piaţa românească. Acest condiment, cu un gust amărui, asemănător ghimbirului, este folosit la realizarea multor preparate culinare. Rădăcina de turmeric conţine ulei volatil, camfor şi curcumina, o substanţă cu rol protector împotriva cancerului de colon şi de stomac.
Când este folosit frecvent în gastronomie, cazurie de cancer sunt rare
Studii recente asupra efectelor terapeutice ale turmericului asupra sănătății confirmă faptul că, în ţările în care turmericul este folosit în numeroase preparate culinare, cazurile de cancer la colon şi la stomac sunt mult mai rare.
Cucurmina, din compoziția turmericului, dizolvă pietrele de bilă
Mai mult, s-a demonstrat că această substanță din compoziția turmericului, cucurmina, dizolvă şi pietrele de bilă. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă folosirea acestui condiment în dietă, deoarece împiedică și formarea gazelor în intestin, având un rol hepatoprotector datorită aceleiaşi substanţe, cucurmina (Cartea sănătății noastre).
Beneficii și pentru reumatici
Mai ales în anotimpul rece, dacă reumaticii folosesc acest condiment, atunci acești bolnavi nu se mai confruntă cu persistenţa durerilor. În același timp, bolnavii care urmează un tratament cu anticuagulante trebuie să consulte medicul în privinţa folosirii acestui condiment.
Reţeta săptămânii
Chifteluţe de legume cu turmeric
Timp de preparare : o oră
Calorii :70 porţia
Ingrediente: 250 g caşcaval, 100 g seminţe decojite de dovleac, 250 g dovlecel, o lingură de pudră de turmeric, doi morcovi, pesmet, 3 ouă, 500 ml supă de legume, mărar verde și 3 linguri de ulei de măsline.
Preparare: Legumele curăţate se dau pe răzătoarea mică. Apoi, se amestecă bine toate ingredientele. Când pasta este bine omogenizată, se formează chifteluţele și se înăbuşesc în uleiul de măsline diluat cu supa de legume. Chifteluțele se asezonează cu mărarul tocat mărunt.