Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Alunele de pădure sunt nutritive şi energizante
Consumul alunelor de pădure este foarte important nu numai în terapii, ci şi în menţinerea unui tonus foarte bun.
Întreaga plantă are efecte medicinale: fructele, frunzele, mâţişorii şi, mai nou, coaja sau ramurile arbuştilor tineri. Din frunze şi ramuri se prepară infuzii, decoct şi suc. Alunele sunt considerate un energizant natural, bogat în numeroase substanţe active: acizi graşi esenţiali, minerale în proporţii semnificative : potasiul (635), fosfor (330 mg), calciu (225 mg), magneziu şi cupru, alături de vitaminele : A, B şi E, supranumită antioxidanta sau vitamina fertilităţii, cu un conţinut crescut de 28 mg la 100 g produs.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie , cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă aluna ca aliment nutritiv şi energizant, fiind un remediu dovedit pentru bolnavii de diabet şi de tuberculoză, şi, nu în ultimul rînd, pentru persoanele anemice: copii în perioada de creştere, gravide şi vârstnici.Totodată, consumul alunelor combate anemia hemolitică şi reface organismul după eforturi fizice îndelungate. Uleiul de alun este un medicament natural tenifug, care favorizează eliminarea teniei.
Bine de ştiut! Aceste fructe hrănitoare şi revigorante se asimilează repede şi aproape în întregime de organism !
Reţeta săptămânii: Tartine cu pastă de alune
Timp de preparare: 30 de minute
Calorii: 210
Ingrediente: 3 ouă, o lingură zeamă de lămâie, 50 g iaurt, o legătură de ceapă verde, 4 linguri pastă de alune, o lingură de unt, cimbru măcinat.
Preparare: Fierbeţi ouăle tari în apă cu sare. După ce s-au răcit, le curăţaţi de coajă şi le tăiaţi mărunt. Adăugaţi zeama de lămâie, iaurtul, untul şi pasta de alune (se găseşte gata preparată la plafare). Adăugaţi, după gust, pulbere de cimbru. Când toate ingredientele s-au omogenizat, adăugaţi ceapa verde, tăiată peştişor. Lăsaţi pasta la rece 30 de minute. După aceea, întindeţi această pastă pe felii de pâine prăjită şi decoraţi cu cimbru şi cu feliuţe de ou .