Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Conopida ajută la detoxifierea organismului şi previne cancerul

Ultima actualizare:

    Conopida ajută la detoxifierea organismului şi previne cancerul
Conopida ajută la detoxifierea organismului şi previne cancerul

Conopida (Brassica oleracea) este o legumă din familia cruciferelor, înrudindu-se astfel cu varza, cu varza de Bruxelles şi cu broccoli.

Nutriţioniştii europeni ne recomandă să consumăm  conopida în formă crudă, pentru a beneficia de aportul substanţelor nutritive pe care le conţine: vitamine (B1, B2, K; în privinţa vitaminei C, un consum de 50 g de conopidă asigură doza zilnică necesară), minerale (o doză semnificativă de fosfor, potasiu, calciu, mangan, zinc, cupru), enzime, acizi graşi Omega3 şi proteine. Toţi aceşti nutrienţi contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar, combat efectele radicalilor liberi,  îmbunătăţesc activitatea ficatului şi purifică sângele. Deşi are un aport caloric redus  (34 kcal/la 100 g ) şi este recomandată în curele de slăbire, conopida este un aliment hrănitor şi săţios. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează:  „Alături de broccoli, conopida este recunoscută de multă vreme pentru eficienţa sa în prevenirea şi tratarea cancerului, în special a cancerului de colon. Totodată, enzimele din compoziţia legumei contribuie la detoxifierea organismului, deoarece substanţele toxice neeliminate din corp la timp favorizează apariţia cancerului.Această legumă trebuie să fie consumată frecvent de femei, deoarece are puterea să prevină mai multe tipuri de cancer : de sân, ovarian şi alte tipuri, întâlnite în rândul femeilor. Şi bărbaţii trebuie să consume conopidă, deoarece leguma previne şi cancerul de prostată. Astfel, proprietăţile anticancerigene specifice conopidei provin din  puterea unită a substanţelor active pe care  le conţine « . În acelaşi timp, nutriţioniştii europeni susţin că la persoanele care consumă frecvent de conopidă s-a observat că leguma are efect preventiv şi în rândul bolilor degenerative. Datorită vitaminei K, leguma are proprietăţi antiinflamatoare ; de aceea, conopida are beneficii şi pentru sănătatea inimii , contribuind şi la scăderea nivelului  rău de colesterol.   

Reţeta săptămânii: Budincă de conopidă cu urdă  şi mărar

Valoare calorică :130/porţia

Timp de pregătire : 50 minute

Ingrediente : 500 g conopidă,  300 g urdă, 2 legături mărar, 200 ml suc de roşii, 4 ouă, 300 ml lapte, 150 ml ulei de măsline.

Preparare : Desfacem bucheţelele de conopidă şi le opărim în apă cu puţină sare. Într-o cratiţă, aşezăm straturi succesive de conopidă şi urdă cu mărar. Deasupra, turnăm laptele amestecat cu ouăle  bătute spumă. Lăsăm budinca la cuptor, la foc potrivit, timp de  30 de minute. Această delicatesă se serveşte asezonată cu suc de roşii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
colaj jpg
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net