Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. 5 bunătăţi de sezon, esenţiale pentru vigoarea sistemului imunitar
Zmeura, afinele, năutul, varza creaţă şi pepenele galben sunt alimente-vedetă, bogate în vitamine, minerale şi fibre, esenţiale pentru vigoarea sistemului imunitar.
Sistemul imunitar este mecanismul pe care corpul nostru îl foloseşte să se apere de virusuri, de bacterii şi de boli. În acelaşi timp, specialiştii susţin că sistemul imunitar, acest paznic al sănătăţii noastre, protejează organismul împotriva dezvoltării cancerului, distrugând celulele mutante (anormale).
Chiar şi procesul de îmbătrânire este asociat cu modul de funcţionare a sistemului imunitar de-a lungul existenţei noastre. „Slăbirea sistemului imunitar apare datorită sensibilităţii crescute la un anumit tip de boală. O funcţionare precară a sistemului imunitar se manifestă prin oboseală, infecţii frecvente, apatie, indigestii şi prin inflamaţii.
De asemenea, atunci când o persoană răceşte de mai multe ori pe an înseamnă că are un sistem imunitar slăbit. De aceea, persoana în cauză trebuie să ia atitudine în privinţa revigorării organismului” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Suprasolicitat zi de zi, sistemul imunitar trebuie întărit permanent printr-o alimentaţie corectă, bazată pe fructe şi legume.
Zmeura, fortifică sistemul imunitar
Acest fruct delicios activează capacitatea de autocurăţare a organismului şi îmbunătăţeşte sănătatea pielii, a nervilor, ficatului, glandelor sudoripare şi a părului.
O cură cu zmeură stimulează vindecarea rănilor, iar proprietăţile ei antioxidante puternice îi permite să ofere protecţie împotriva bolilor de inimă, cancerului şi artritei reumatoide.
De asemenea, zmeura creşte nivelul de energie din organism şi stimulează metabolismul proteinelor şi grăsimilor. O porţie de 200 de grame este una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase gustări de la micul dejun. Cura este bine să fie continuată cel puţin 14 zile.
Afinele combat radicalii liberi
Afina, o sursă importantă de vitamina C, de fibre şi de zaharuri, aduce organismului numeroase beneficii. Fructul are proprietăţi tonice, antioxidante, antiseptice, antibacterie şi antiinflamatoare.
Mai mult, afinele împiedică acţiunea radicalilor liberi, formarea cheagurilor de sânge, întăresc vasele capilare şi îmbunătăţesc vederea. O ceşcuţă cu afine proaspete, savurate la micul dejun sau înaintea fiecărei mese previne şi afecţiunile gastrointestinale. Afinele sunt foarte eficiente şi sub formă de infuzie, preparată din frunze- câte o linguriţă la o cană de apă clocotită.
Năutul scade nivelul de colesterol
Una dintre leguminoasele foarte hrănitoare şi mai gustoase, năutul, este un protector al celulelor împotriva radicalilor liberi. Mai mult, năutul şi-a căpătat renumele de plantă cu efectele anticancerigene, antistres, care scade şi nivelul colesterolului „rău” din sânge.
O dietă cu năut este benefică pentru organismele slăbite, deoarece stimulează buna funcţionare a nervilor, muşchilor, enzimelor şi hormonilor, protejând organismul împotriva cancerului şi a bolilor de inimă.
Consumat sub formă de salată (câte 100 g pe zi) sau de cafea (câte două cafele- una la micul dejun şi alta după masa de prânz), năutul este un tonic al sistemului imunitar. Cura poate fi urmată câte 18 zile în fiecare sezon.
Varza creaţă ţine la distanţă semnele bătrâneţii
Acest soi de varză, care a evoluat din varza sălbatică, originară din sud-vestul Europei şi din regiunea mediteraneană, acum s-a răspândit în toată lumea. Prin conţinutul de vitamina A, varza creaţă este o hrană sănătoasă pentru ţesuturi şi ţine la distanţă primele semne de bătrâneţe.
Leguma aceasta mai puţin cunoscută (cu efecte protectoare asupra sistemului nervos şi a stresului) bogată în vitamine din complexul B : B2, B3, B5, a fost îndelung cercetată. Totodată, soiul de varză creaţă are proprietăţi anticancerigene (specifice familiei cruciferelor, din care face parte). Mai mult, consumul de varză creaţă ajută la detoxifierea ficatului, întărind sistemul imunitar.
Datorită conţinutul modest de lipide, dieta cu varză creaţă este recomandată frecvent în diferite cure de slăbit, deoarece o porţie de 100 g conţine doar 25 de calorii; în schimb, potasiul (câte 270 mg) şi acidul folic (câte 75 mg) se regăsesc în cantităţi semnificative în compoziţia legumei.
În acelaşi timp, specialiştii susţin că varza creaţă menţine sănătatea inimii, a pielii, dar şi nivelurile de energie din organism.
Cura de revigorare cu varză creaţă, în caz de surmenaj fizic şi intelectual, se recomandă de trei-patru ori pe an; o cură durează 20 de zile, iar în acest interval, înainte de masa de prânz şi de cină, se consumă câte o farfurie cu varză creaţă ( 150 g), tocată mărunt, asezonată cu puţin ulei de măsline şi cu suc de lămâie.
Pepenele galben revitalizează
Aromatul pepene galben are un gust inegalabil; de aceea, acest soi de pepene este recomandat în dietă, pentru că are o compoziţie complexă: vitamine din complexul B (niacina, care contribuie la reducerea colesterolului), vitamina C, un renumit antioxidant, betacaroten, o substanţă esenţială pentru sănătatea pielii şi pentru procesul de regenerare a celulelor.
În acelaşi timp, betacarotenul un efect antioxidant recunoscut, ce contribuie la încetinirea procesul de îmbătrânire şi la revigorarea sistemului imunitar. Aromatul pepene galben conţine, de asemenea, multe fibre şi minerale, dintre care se remarcă potasiul ( 417 mg/100 g), fierul, cuprul şi magneziul, minerale ce ajută la menţinerea echilibrului metabolic. Pentru că este sărac în sodiu, pepenele galben este recomandat în tratamentul multor afecţiuni şi în regimuri de cruţare.
Reţeta săptămânii
Delicatesă cu năut (Humusul)
Timp de preparare: o oră
Calorii: 150/porţia
Ingrediente: 500 g boabe de năut, 2 linguri de tahini (pastă de susan, procurată de la magazinele Plafar), o lămâie, o ceapă mică, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de condimente: cimbru, boia dulce, piper, o ceşcuţă cu ulei de măsline, o legătură de pătrunjel; opţional: un ardei gras şi o roşie.
Preparare: Spălaţi şi selectaţi boabele de năut, înlăturându-le pe cele stricate, care se ridică la suprafaţa apei când boabele sunt spălate. Apoi, puneţi boabele într-un vas cu apă, aduceţi lichidul la punctul de fierbere şi lăsaţi năutul să fiarbă la foc mic, până când boabele se înmoaie foarte bine.
Când s-au fiert bine, scurgeţi apa şi pasaţi boabele. În piureul obţinut, turnaţi pasta de tahini, sucul de lămâie, apoi adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul, tocate mărunt. În final, adăugaţi uleiul de măsline, condimentele, roşia, ardeiul gras şi pătrunjelul, tocate foarte mărunt. Amestecaţi bine compoziţia şi lăsaţi-o să stea măcar o oră la frigider.