Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Să ne pregătim de picnic

Ultima actualizare:

    Cu familia la picnic
Cu familia la picnic

Mai ales vara, la sfârşitul săptămânii, ieşirile în mijlocul naturii sunt la ordinea zilei. În astfel de momente, beneficiile sunt numeroase: ne reîncărcăm bateriile la aer curat, mâncăm, lenevim la soare, facem sport.

 La un picnic petrecut la iarbă verde, alături de familie şi de prieteni, mâncarea este mai gustoasă. Pentru o  petrecere de acest fel trebuie să ne pregătim din vreme.

Pregătiri pentru coşul de picnic

Ţinând  seama de preferinţele fiecărui invitat, trebuie să procurăm alimente  gustoase şi sănătoase pentru coşul de picnic: legume şi fructe:  roşii, castraveţi, sfeclă roşie, mere, pepene roşu sau galben.

Pentru grătar, putem alege mai multe sortimente de carne, în funcţie de preferinţele rudelor şi prietenilor care participă la picnic:  peşte, carne de pui, de viţel sau de porc. În paralel cu carnea pentru grătar, alegem şi ingredientele pentru frigărui, „vedetele” unei  astfel de petreceri. Dacă suntem gazda care organizează picnicul, preparăm acasă chifteluţe cu multe condimente, iar rozmarinul şi cimbrul nu trebuie să lipsească din compoziţia acestor delicatese.  

Sunt foarte gustoase chifteluţele din peşte, condimentate cu busuioc. Dacă avem invitaţi care preferă legumele, chifteluţele din dovlecei cu brânză şi cu mult mărar vor avea mult succes.

Brânzeturile, surse de calciu

Fireşte, din meniul pentru picnic nu trebuie să lipsească brânzeturile care să nu se altereze repede, datorită căldurii. În acest caz vom alege brânză telemea, caşcaval, dar şi caş pentru oaspeţii care evită brânzeturile sărate. Sortimentele de brânză le împachetăm în folie de pergament.

Delicatese cu humus

Delicatese, precum lipiile cu humus, pot fi servite de oaspeţii care consumă puţină carne sau sunt vegetarieni. Humusul stimulează buna funcţionare a nervilor, muşchilor, enzimelor şi hormonilor.

În acelaşi timp, dieta care conţine năut aduce şi alte beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer. Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire.

Totuşi, de efectele pozitive ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa năutul creşte nivelul acidului uric în organism,

susţin specialiştii.

O gustare, înainte de masa propriu-zisă

La picnic, înainte de masa propriu-zisă, putem să-i servim pe oaspeţii noştri cu o gustare: floricele, covrigei sau alune, în cantităţi moderate, evitând astfel ca aceştia să-şi piardă pofta de mâncare la masa propriu-zisă.

Friptura la grătar asezonată cu salată

Friptura la grătar o asezonăm cu o salată de sfeclă roşie crudă, dar pentru oaspeţii care, din motive de sănătate, ocolesc salatele de crudităţi, trebuie să avem o alternativă: salata de ardei copţi.

Pâinea cu cereale, cu cartofi şi chimen sau lipiile, sortimente de pâine pregătite în casă, vor fi preparate foarte gustoase, sănătoase  şi apreciate de oaspeţii noştri care nu se tem că se îngraşă.  

Băuturile, la alegere

Pentru a  potoli setea oaspeţilor, vom servi apa minerală: plată sau cu acid, limonada pregătită din suc de citrice şi bere. La astfel de petreceri, când este cald, la masă nu se serveşte cafea. Pentru cei care nu acceptă ca la sfârşitul mesei să nu guste o cafeluţă, este bine să aducem la picnic un termos cu cafea călduţă, asezonată cu suc de lămâie şi cu puţină scorţişoară.

Toate delicatesele îi vor răsfăţa pe oaspeţii noştri; cu siguranţă ei vor dori să fie gazde care vor oganiza picnicul pentru weekend-ul următor.

Reţetele săptămânii

Frigăruile, vedetele petrecerii

Ingrediente: 2 ardei graşi, 3 cepe verzi,  50 g şuncă, 3 bucăţi carne de pui, piper şi boia dulce.

Preparare: Toate aceste ingrediente le înfigem în frigărui, apoi le  ungem cu uleiul în care am adăugat condimentele. Frigăruile le lăsăm pe grătar timp de 10 minute, având grijă să le întoarcem pe fiecare parte pentru a se prăji uniform.

Salata de humus, un tonic pentru organism

Timp de preparare: o oră

Calorii: 150/porţia

Ingrediente :500 g boabe de năut, 100 g de tahini (pastă de susan, procurată de la magazinele Plafar), o lămâie, o ceapă mică, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de condimente: cimbru, boia dulce, piper, o ceşcuţă cu ulei de măsline, o legătură de pătrunjel; opţional: un ardei gras şi o roşie.

Preparare: Spălaţi şi selectaţi boabele de năut, înlăturându-le pe cele stricate, apoi lăsaţi-le să se înmoaie în apă timp de cinci ore. După aceea, puneţi boabele într-un vas cu apă, aduceţi lichidul la punctul de fierbere şi lăsaţi năutul să fiarbă la foc mic, până când boabele se înmoaie foarte bine. Când s-au fiert bine, scurgeţi apa şi pasaţi boabele. În piureul obţinut, turnaţi pasta de tahini, sucul de lămâie, apoi adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul, tocate mărunt. În final, adăugaţi uleiul de măsline, condimentele, roşia, ardeiul gras şi pătrunjelul, tocate foarte mărunt. Amestecaţi bine compoziţia; înainte de a degusta această delicatesă, humusul obţinut trebuie să stea măcar o oră la frigider.  

Lipiile de casă, pâinea preferată

Timp de preparare : 50 de minute

Calorii / 80 

Ingrediente: 500 g făină integrală, 320 g apă, sare-după gust, o linguriţă rasă de bicarbonat, 2 linguri ulei de măsline.

Preparare: Se amestecă ingredientele şi coca se lasă să stea  la frigider timp de 30 de minute. Apoi, coca se împarte în 12 bile, care se modelează cu mâna şi lipiile se coc în cuptor, iar tava se tapetează cu făină.    

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net