Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Varza prelungeşte tinereţea

Ultima actualizare:

    Varza este un aliment-medicament
Varza este un aliment-medicament

Varza este un aliment-medicament recomandat de nutriţioniştii de renume din lumea întreagă.

Există patru varietăţi de varză, valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles şi varza creaţă. Substanţele active din compoziţia legumei variază în funcţie de soiul acesteia. Cantităţi mari de apă există în varza de Bruxelles(85 %) şi în varza albă ( 92% ), iar substanţele tonice precum proteinele, glucidele, vitaminele (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K) şi sărurile minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod, mangan şi cobalt) sunt prezente în compoziţia fiecărui soi.   

Varza albă sau varza de căpăţână, aşa cum i se mai spune, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, depurativ, antihemoragic, antiseptic, aperitiv, cicatrizant, antidiabetic, regeneratoar, purgativ şi antianemic, pentru a enumera doar o parte dintre binefacerile consumului de varză asupra organismului.

Mai mult, leguma aceasta gustoasă rivalizează cu antibioticele , deoarece are în compoziţie substanţe bactericide care distrug  foarte mulţi germeni.

Referindu-se la efectele terapeutice ale acestui panaceu, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă terapia cu varză  în numeroase afecţiuni:

„ Datorită conţinutului de vitamina A, varza este o hrană sănătoasă pentru ţesuturi şi ţine la distanţă primele semne de bătrâneţe.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre efectele ei asupra sistemului nervos, datorită aportului de vitamine din complexul B. Sulful existent în frunzele legumei are efecte dezinfectante şi tonifiante, benefice pentru afecţiunile respiratorii, pentru eczeme şi pentru combaterea surplusului de sebum. Datorită conţinutul modest de lipide, dieta cu varză este recomandată, frecvent, în diferite diete de slăbit, pentru că 100g de varză conţin doar 25 de calorii. În schimb, varza este bogată în beta-caroten (385 mg), în potasiu (270 mg) şi în acid folic (75 mg.)”.

Persoanele care se confruntă cu o digestie dificilă pot consuma varză sub formă de salată sau gătită la aburi. Îmbucurător,  terapeuţii recomandă dieta cu varză şi pentru acţiunea ei anticancerigenă. Conţinutul apreciabil de caroten reduce riscul apariţiei diferitelor formele de cancer, îndeosebi la nivel digestiv. .

Extern, varza este utilă în afecţiuni frecvente. Sub formă de cataplasme, varza  combate inflamaţiile, înţepăturile de insecte, entorsele, durerile musculare şi infecţiile cauzate de furunculoză.     

Protejează digestia

În cazul bolnavilor de gastrită hiperacidă şi de ulcer gastric, efectele majore ale legumei se manifestă în două moduri: pe de o parte se remarcă un efect protector asupra  mucoasei, iar pe de altă parte există efectul antihemoragic, datorat vitaminei K, prezentă în compoziţia legumei. În această privinţă, stau mărturie experienţele remarcabile efectuate la Universitatea Standford –SUA, unde  au fost vindecate, într-un interval de trei săptămâni, 62  cazuri de bolnavi de ulcer din totalul de 65 de suferinzi.  

Recomandată anemicilor

Varza îi ajută pe anemici; consumată de trei ori pe săptămână, miraculoasa legumă contribuie la completarea necesarului de vitamine şi de minerale în cazul acestor bolnavi.

Efectele dietei cu varză se manifestă în numeroase boli

Suferinzii de constipaţie  trebuie să mănânce varză crudă; aceasta are puterea să cureţe stomacul, intestinele şi uşurează digestia.  

În cazul vârstnicilor consumatori de  varză, leguma are efecte revigorante şi combate procesul de îmbătrânirea  prematură.

Este aliata viitoarelor mămici

Delicioasa legumă este benefică femeilor însărcinate, când este consumată de cel puţin de trei ori  pe săptămînă, deoarece le asigură viitoarelor mămici elemente nutriţionale valoroase de care organismul lor are mare nevoie: vitamine (A, E, B) şi minerale : potasiu, magneziu, calciu, cupru şi fosfor. Când varza este consumată frecvent în timpul sarcinii, viitoarele mămici vor naşte copii sănătoşi, fără malformaţii, datorită acidului folic.

Efectele dietei cu varză se manifestă pozitiv şi în alte afecţiuni: în ciroza ascitică, în alcoolism, gută, migrene, surditate, hipertensiune, diabet zaharat, Zona Zoster, tuse, hemoroizi, insomnie şi în edeme.

Câtă varză să consumăm :

În salatele de crudităţi, în preparatele mai puţin procesate, o porţie nu trebuie să depăşească 300-400 g pe zi. Sub formă de suc, se bea câte un pahar de 50 ml pe zi, între mese ; pentru  a obţine o băutură cu un gust mai plăcut,  în sucul de varză se adaugă suc de morcov şi de lămâie proaspătă.   

Varietăţile de varză au calităţi specifice

Chiar dacă celelalte soiuri de varză au proprietăţi asemănătoare cu varza de căpăţână, acestea au şi calităţi specifice:

Varza roşie, de exemplu, are efecte depurative şi o valoare nutritivă mai mare decât cea albă.

Varza de Bruxelles combate hipoglicemia mai repede decât celelalte soiuri.

În gastrită, colită şi gută, specialiştii recomandă consumul a trei-patru pahare cu suc de varză creaţă, mult mai eficient decât sucul  obţinut de la suratele ei.

Reţeta săptămânii:  Drob de varză

Ingrediente: O varză de mărime potrivită, 4 cepe, 100 g făină, 3 ouă, 1 cartof,  5 linguri de pesmet, 80 ml de ulei de măsline, câte o legătură de mărar şi de pătrunjel, două linguri de cimbru, trei linguri de apă.  

Cum se prepară: Varza spălată şi tocată o puneţi la fiert în apă cu sare; după ce a fiert, scurgeţi apa. Separat, tăiaţi ceapa mărunt şi o înăbuşiţi în 50 g grăsime amestecată cu apa. Varza stoarsă foarte bine o amestecaţi cu ceapa călită şi adăugaţi cartoful crud, dat pe răzătoarea mare. În continuare, adăugaţi ouăle, unul câte unul, amestecând uşor compoziţia. În final, adăugaţi făina şi verdeţurile tăiate fin. Turnaţi compoziţia într-o formă de chec, unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet. Deasupra, turnaţi restul de grăsime şi daţi forma la cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit. Drobul se serveşte rece. Opţional, se asezonează cu iaurt.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi germania lindt dubai jpg
femei cu crucea in frunte obicei jpg
penthouse new york jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM (1) jpeg
guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
harta  drum expres jpg
targ craciun facebook jpg
Incendiu la un bloc din Piatra Neamț FOTO: ISU
image
actualitate.net
image
actualitate.net