Statul în pat nu te scapă de durerea de spate!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Toţi avem uneori dureri de spate, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne operăm. Iar regula e valabilă şi în cazul unor afecţiuni mai grave, precum hernia de disc. Dr. Vasile Druţă, medic primar ortopedie la Bio Ortoclinic, demontează câteva mituri legate de aceste afecţiuni.

1. Dacă te doare spatele, poţi utiliza unguente, pentru că nu au contraindicaţii. Nu e chiar aşa! Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de antiinflamatoare care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni preexistente.

2. Durerile de spate impun repaus total la pat. Dacă pacientul încearcă să-şi menajeze spatele prin repaus prelungit, durerea se poate accentua, pentru că muşchii şi articulaţiile slăbesc şi nu mai pot susţine spatele.

3. Medicaţia antiinflamatoare te scapă de problemele de spate. Cauzele durerii de spate sunt multiple, iar o astfel de medicaţie, indiferent de forma de administrare (orală, intramusculară, intervenoasă, supozitoare) acţionează asupra efectelor, fără a rezolva în totalitate cauza. Doar medicul poate spune care e tratamentul potrivit, după ce te consultă.

4. Dacă ai hernie de disc, singura soluţie e operaţia. Fals. Chirurgia e rezervată doar în caz de deficit motor, iminenţă de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator timp de 4-6 luni. Majoritatea pacienţilor nu se încadrează în aceste situaţii, deci nu au nevoie de operaţie.

5. Persoanele cu dureri de spate trebuie să doarmă pe un pat dur. "Nu există un tip de saltea pe care toată lumea să se simtă bine. Unele persoane se simt bine dacă dorm pe o saltea moale, altele, pe o saltea foarte tare. Fiecare îşi alege salteaua potrivită lui", spune specialistul.

6. N-ai voie să faci sport, dacă te supără coloana. Cele mai multe dintre activităţile sportive sunt foarte solicitante pentru spate şi, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei.

Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să facem sport dacă avem probleme cu coloana, ci doar că trebuie să alegem o activitate în care spatele să nu aibă de suferit. Sunt indicate înotul, kinetoterapia, bicicleta medicinală, dar numai sub recomandarea unui specialist. Celelalte activităţi sportive sunt permise în mod gradat, prin dozarea efortului şi, evident, sub supraveghere.

7. Ai dureri de spate? Poartă corset lombar! Corsetul, purtat mai mult de 4-6 ore pe zi, are dezavantajul că slăbeşte musculatura spatelui, iar când e dat jos durerea poate să reapară. Tocmai de aceea, corsetul se poartă o perioada determinată şi doar în situaţiile solicitante pentru spate.

«Intervenţia chirurgicală trebuie să fie ultima opţiune» Medic primar Vasile Druţă, ortopedie Bio Ortoclinic

 ”Nu toată lumea trebuie să stea la pat când are dureri de spate şi nu toate femeile scapă de acestea dacă renunţă la tocuri. La fel, există şi cazuri grave de hernie de disc care necesită operaţie, însă oamenii e bine să înţeleagă că intervenţia chirurgicală trebuie să fie ultima opţiune, după tratamentul conservator”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net