Studiu: Vitamina D previne bolile de inimă
Vitamina D este utilă în prevenirea bolilor de inimă, cu precădere insuficienţa cardiacă. În urma unui studiu efectuat recent, specialiştii au descoperit că vitamina D ajută înima să pompeze cu multmai multă putere sângele în organism.
În cadrul studiului, vitamina D a fost administrată unui număr de 163 de voluntari cu insuficienţă cardiacă, vârsta medie a acestora fiind de 70 de ani. Vitamina D este vitală pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor şi poate avea beneficii importante de sănătate. Deşi subiecţii aveau obiceiul de a petrece timp în aer liber, aveau un nivel scăzut de vitamina D chiar şi în timpul lunilor de vară.Pacienţilor li s-a administrat o tabletă de vitamina D de 100 mg sau una placebo, timp de un an. Ulterior, cercetătorii au măsurat impactul asupra insuficienţei cardiace. Schimbarea a fost vizibilă, inima pompând cu mult mai multă putere sângele în organism.
Suplimentele de vitamina D nu au efecte secundare
Echipa de cercetători, care a prezentat rezultatele la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie, le-a descris ca fiind uimitoare."Este uimitor că administrarea vitaminei D poate avea efecte benefice asupra sănătăţii cardiace. Este pentru prima dată când cineva a arătat asta în ultimii 15 ani", au declarat cercetătorii."Este la fel de ieftină ca chipsurile, dar fără efecte secundare", a explicat pentru BBC medicul cardiolog Klaus Witte. Potrivit acestuia, inima pacienţilor care primiseră suplimente de vitamina D s-a şi micşorat considerabil, semn că a devenit mai eficientă.
Consumă peşte gras, ouă şi lactate
Cu toate acestea, cercetătorii nu cred că o doză ridicată de vitamina D ar trebui prescrisă în mod normal pentru problemele de inimă. "Nu am ajuns încă în acel punct, nu pentru că nu ar exista o îmbunătăţire a simptomelor, dar sunt necesare studii mai amănunţite în acest sens", a explicat Dr. Witte. Cele mai bogate surse naturale de vitamina D sunt somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele integrale, nucile, merele şi produsele lactate.