Te învăţăm să previi anemia
Considerată o afecţiune banală, anemia, dacă nu este tratată, poate duce la unele complicaţii sau chiar la probleme grave de sănătate. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune de ce nu trebuie să ignori ameţelile şi durerile de cap ori starea generală de lipsă de vlagă!
Lipsa fierului din organism, pierderile de sânge (menstruaţii abundente ori sângerări nazale repetate), afecţiunile renale sau hepatice pot favoriza apariţia anemiei. Există şi alte cauze: talasemia (corpul produce prea puţină hemoglobină) sau lipsa vitaminei B12 şi a acidului folic din organism.Tipuri de anemieAnemia apare în organism când nu există suficiente celule roşii sănătoase pentru a purta oxigenul în corp. Poate fi: feriprivă (deficit de fier), cauzată de bolile cronice (cum ar fi insuficienţa renală), plastică (când scade numărul trombocitelor şi al eritrocitelor) şi pernicioasă (în urma deficienţei vitaminei B12).Cum o previiPentru a o preveni, consumă alimente care sunt bogate în fier: cereale, ficat, linte şi fasole, scoici, tofu, spanac, carne roşie, peşte şi fructe uscate precum piersici, prune şi stafide.Diagnostic şi tratamentAnemia se depistează în urma unui examen clinic şi a unor analize de sânge cum sunt hemoglobina ori hematocritul. Însă aflarea cauzelor bolii care au provocat-o necesită şi alte investigaţii medicale. Tratamentul prescris de medic diferă de la caz la caz, în funcţie de tipul de anemie diagnosticat. În majoritatea cazurilor se recomandă suplimente pe bază de fier (doza zilnică poate varia între 100 şi 200 de mg), dar şi o dietă adecvată. De asemenea, pot fi prescrise vitamina C şi vitamina B12, pentru o bună absorbţie a fierului în organism. În cazuri severe de anemie, ar putea fi nevoie chiar de transfuzii sangvine.
Ca să eviţi apariţia anemiei, consumă carne şi lactate pentru necesarul de vitamina B12 şi fă o cură cu suc de sfeclă roşie, bogată în fier şi vitaminele B şi C.