Te naşti cu succesul, nu îl dobândeşti
Creierul uman este structurat genetic să execute un număr limitat de sarcini. Aceste limite nu pot fi depăşite prin cunoştinţe, studii, experienţă sau recompense financiare, au descoperit cercetătorii olandezi. Ne naştem cu ele... sau nu.
O echipă de cercetători olandezi a scanat creierele mai multor voluntari în timp ce aceştia efectuau nişte sarcini simple pe computer, măsurându-le abilitatea de a acumula informaţii în diferite situaţii. Astfel, s-a descoperit că, indiferent de stimulii sociali din jurul lor sau recompensele materiale oferite sub formă de prime financiare sau cadouri, nu au îmbunătăţit orizonturile cognitive. Bonusurile financiare şi presiunea socială i-au făcut pe toţi voluntarii să se concentreze mai bine pe ce aveau de făcut, dar nu să îşi depăşească limitele cognitive.
Profesorul Frank Hartmann, de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, susţine că: „Dacă biologia primară ne limitează capacitatea de a îmbunătăţi calitatea unor anumite tipuri de muncă prestate de noi, atunci trebuie să regândim metodele de recompensare”. 40 de voluntari s-au înscris într-un program de scanare neuro-cerebrală la Universitatea din California.
Cercetătorii americani au descoperit că o mare parte din materia cenuşie se activează atunci când interacţionăm cu informaţia, când memorăm sau facem calcule. Astfel, s-a descoperit că fiecare individ se nişează pe activităţi de gândire analitică, aritmetică, orientare spaţială, memorie şi are un fundament de „inteligenţă generală”.
Aptitudinile sunt condiţionate de valorile cognitive şi de configuraţia biologică a creierului, iar performanţa lucrativă poate fi îmbunătăţită prin exerciţii mentale, însă în limitele stabilite încă de la naştere. Oricât de mari ar fi stimulentele materiale, nimeni nu poate lărgi orizontul de inteligenţă.