Te pregăteşti de un grătar cu prietenii? Iată care sunt pericolele cărnurilor fripte!
Cu toţii iubim gustul inconfundabil al unei pulpe de pui sau al unei bucăţi de carne de porc la grătar. Iar de 1 Mai, cu siguranţă vom merge la picnic şi ne vom bucura de aceste delicioase preparate. Însă, modul în care găteşti carnea este periculos pentru sănătate. Celebrul doctor Oz ne spune la ce riscuri ne expunem când mâncăm carne la grătar.
Mangalul (cărbunii pentru grătar)
Cu toţii cunoaştem acele dungi închise la culoare care se formează pe suprafaţa bucăţilor de carne atunci când sunt puse pe grătarul încins. Ele sunt urme de arsură de la fumul degajat de cărbuni, iar acestea sunt toxice pentru organism şi cancerigene. Cărbunii conţin compuşi chimici denumiţi amine heterociclice care formează acea crustă pe carne, atât de gustoasă. În urma studiilor efectuate s-a demonstrat faptul că acest element chimic poate provoca cancer pancreatic, de prostată şi colon.
Fumul degajat
Fumul degajat de cărbuni conţine hidrocarburi aromatice policiclice, elemente chimice toxice care îţi afectează plămânii. În timp ce carnea stă pe grătar, din ea se scurge grăsime care, odată ce a intrat în contact cu cărbunii încinşi, degajă aceste chimicale. Dacă stai lângă grătar ca să savurezi aroma fripturii, vei inhala fumul toxic.
Elemente chimice foarte toxice
Când alimentele sunt gătite la temperaturi foarte ridicate, se produce o reacţie chimică în lanţ care duce la formarea unor elemente inflamatorii numite finite glicolizare avansate. Acestea afectează şi distrug celulele accelerând procesul de îmbătrânire. Organismul tău nu le poate digera şi nici elimina foarte repede.