Ţelina, bună pentru inimă
Ţelina este o legumă de la care se poate folosi absolut totul: de la seminţe până la frunze, de la rădăcină până la tije. Specialistul Click! în nutriţie, dr. Vera Daghie, vorbeşte pe larg despre proprietăţile sale în cartea „Diete personalizate”.
Nu ezitaţi să folosiţi ţelina în bucătărie!
Folosiţi-o în stare crudă, în salate, pentru că are o mulţime de proprietăţi:
- scade tensiunea arterială- conţine 8-10 tipuri de compuşi care luptă împotriva cancerului;- conţine: vitaminele A, B1, B2, B6, C;- conţine: potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu;- conţine aminoacizi esenţiali.- poate reduce sensibilitatea organismului la arşiţa din timpul verii- este recomandată în puseurile de hipertensiune arterială ori în atacuri cerebrale din timpul verii- frunzele şi seminţele de ţelină sunt folosite în încetinirea procesului de îmbătrânire?
Sucul de ţelină este foarte util fiindcă:
- scade aciditatea;- acizii fenolici din ţelină au rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale;- scade eficient atât colesterolul total, cât şi colesterolul „rău" (LDL);- substanţele cumarine conţinute de ţelină previn formarea şi dezvoltarea cancerului de colon şi stomac;- ajută la scăderea în greutate, fiind un aliment cu calorii negative şi asigurând o senzaţie de saţietate precoce.
Reţetă simplă
Ingrediente: 1 rădăcină de ţelină, 2 morcovi, 1-2 mere, 4-5 mieji nucă tocaţi foarte mărunt, 3-4 fire ceapă verde tocate mărunt, 1 lingură seminţe pin. Dressing: 1 lingură muştar, zeamă lămâie (după gust), sare, piper, 100-200 g cremă iaurt.
Dr. Vera Daghie, nutriţionistul care a ajutat-o pe Gabriela Cristea să slăbească îşi lansează săptămâna viitoare cartea „Diete personalizate". Evenimentul va avea loc miercuri, 29 mai, ora 17, la Târgul de Carte de la Romexpo. Lucrarea conţine detalii despre această dietă, precum şi o mulţime de detalii utile şi inedite despre cele mai sănătoase alimente. „Cred în această carte cu toată fiinţa mea şi sunt convinsă că oricine o va răsfoi, se va regăsi", spune specialistul.