Tot ce trebuie să ştii despre alergii
Alergia este răspunsul sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, medicamente sau acarienii din praf. Cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor, căilor respiratorii şi al tubului digestiv. Aflaţi care sunt simptomele, de câte feluri şi ce anume provoacă alergiile!
Simptome
Simptomele pe care le experimentezi din cauza alergiilor sunt rezultatul mai multor factori. Acestea includ tipul de alergie pe care o ai şi cât de gravă este ea. Dacă iei orice medicament înainte de un răspuns alergic anticipat, poţi să prezinţi în continuare unele dintre aceste simptome, însă ele pot fi reduse. Alimentele pot declanşa: umflături, greaţă, oboseală şi multe altele. Ar putea dura ceva timp ca o persoană să îşi dea seama că prezintă alergie alimentară. Dacă ai o reacţie gravă după o masă şi nu eşti sigur de ce, consultă imediat medicul specialist.
Alergii sezoniere
Printre simptomele cele mai des întâlnite se numără congestia şi ochii umflaţi. De cele mai multe ori, poţi gestiona aceste simptome la domiciliu folosind tratamente fără prescripţie medicală. Consultă medicul dacă simptomele devin necontrolate.
Alergii severe
Alergiile severe pot provoca anafilaxie, ceea ce îţi poate pune viaţa în pericol. Poate duce la dificultăţi de respiraţie, la lumina slabă şi la pierderea cunoştinţei. Dacă întâmpini aceste simptome după ce ai intrat în contact cu un posibil alergen, solicită imediat ajutor medical.
Tipuri de alergeni
Conform studiilor de profil, cele mai des întâlnite tipuri de alergeni sunt următoarele: cereale care conţin gluten (grâu, secară, orz, ovăz, grâu), crustacee, ouă, peşte, arahide, soia, lapte, fructe cu coajă (migdale, alune de pădure, nuci), ţelină, muştar, seminţe de susan, dioxid de sulf şi sulfiţi în concentraţii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru exprimate în SO2, lupin, moluşte şi produsele derivate ale acestora.
Cauze
Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce sistemul imunitar provoacă o reacţie alergică atunci când o substanţă străină intră în organism. De reţinut că alergiile au o componentă genetică, ceea ce înseamnă că pot fi, în unele cazuri, moştenite, conform www.alegesanatos.ro.